Μνήμες από τη διαίρεση της Γερμανίας αναβίωσαν για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήρθε το απόγευμα “πρόσωπο με πρόσωπο” με τη διαίρεση, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, της Κύπρου και ιδιαίτερα της Λευκωσίας -της μόνης διχοτομημένης πρωτεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ανατολικογερμανίδα κυρία Μέρκελ, με την εμπειρία του τείχους του Βερολίνου, αντίκρισε την διχοτομημένη Λευκωσία από το παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στην ταράτσα του ιστορικού ξενοδοχείου “Λήδρα Πάλας” επί της “νεκρής ζώνης”.
Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβηκε με τα πόδια πέντε ορόφους για να φθάσει στο παρατηρητήριο, γιατί στο ξενοδοχείο, που από το 1974 εδρεύει απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Στο παρατηρητήριο η κ. Μέρκελ ενημερώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Παρούσα ήταν και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάϊμ. Το θέαμα της διαιρεμένης Λευκωσίας ήταν συγκλονιστικό για την κυρία Μέρκελ, η οποία έμεινε στο παρατηρητήριο περισσότερο από τον προκαθορισμένο στο πρόγραμμά της χρόνο.
Προηγουμένως, στο κέντρο Γκαίτε, το οποίο βρίσκεται επίσης στη “νεκρή ζώνη”, η κυρία Μέρκελ συναντήθηκε με τη διεύθυνσή του, με μέλη του Κυπρογερμανικού Συνδέσμου Φιλίας και με Ελληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους νέους, που παρακολουθούν στο Κέντρο μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ολοκλήρωσε την επίσκεψη της και αναχώρησε από την Κύπρο με συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο διατηρεί πολιτικές σχέσεις , γιατί τα κόμματά τους είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ζήτησε από την κ. Μέρκελ την ενεργότερη εμπλοκή της ίδιας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.
Επίσης , δήλωσε ότι ήγειρε το θέμα της άμεσης επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους κατοίκους της είτε υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, είτε για ένα διάστημα μέχρι την επίλυση του κυπριακού υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ.
Ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προβληματισμών για το κυπριακό και για ευρύτερα ζητήματα , που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκύπτουν από την κοινή τους παρουσία στο ΕΛΚ.
Επίσης συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των προκλήσεων στην ευρωζώνη και ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η πολιτική της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία και η προσήλωση της στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, τον βρίσκουν σύμφωνο.
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήγειρε τα θέματα της ενεργειακής εξασφάλισης της Ευρώπης . δεδομένων των προοπτικών που προκύπτουν από τα κοιτάσματα, τα οποία φαίνεται να υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στην κ. Μέρκελ ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού.
Τέλος , ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έθεσε στην καγκελάριο το θέμα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων και την ανάγκη διάσωσης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου.
Διαβάστε επίσης: Δεν δίνει ευρωπαϊκό “διαβατήριο” στην Τουρκία η Μέρκελ