Παραδεκτή έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας την προσφυγή 28 πολιτών κατά του Δανού πρωθυπουργού Λάρς Ράσμουσεν, επειδή υιοθέτησε τη συνθήκη της Λισαβόνας χωρίς να διενεργήσει προηγουμένως δημοψήφισμα.
Επικαλούμενοι τον “γενικό” χαρακτήρα της συνθήκης, οι προσφεύγοντες (που είναι μια ομάδα καθηγητών, ηθοποιών, συγγραφέων και ευρωσκεπτικιστών πολιτικών) δηλώνουν “θεμελιώδες συμφέρον” επί του θέματος και μολονότι μια ανάλογη προσφυγή το 1996 – για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που επίσης υιοθετήθηκε απ΄τη Βουλή χωρίς να υποβληθεί σε δημοψήφισμα – είχε χαρακτηριστεί “απαράδεκτη”, τούτη τη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε το πράσινο φως στους προσφεύγοντες.
Κατά την προσφυγή, η κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 20 του συντάγματος που αναφέρεται στη μεταφορά της κυριαρχίας του εθνικού Κοινοβουλίου σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωβουλή και συμβούλιο υπουργών).
Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι “έλαβε γνώση” του γεγονότος, προσέθεσε όμως ότι διατηρεί τη θέση πως το Κοινοβούλιο της Δανίας δεν παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας όταν ενέκρινε τη συνθήκη της Λισαβώνας. Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογη θέση είχε υποστηρίξει και ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όταν (το 2007) είχει υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας.