Καθημερινό φαινόμενο τείνει να γίνει η απογείωση τουρκικών μαχητικών, ως απάντηση σε συριακές πτήσεις κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Μετά την πτήση μαχητικών το Σάββατο, ο στρατός της Τουρκίας απογείωσε έξι μαχητικά F-16 την Κυριακή, εξαιτίας πτήσης συριακών ελικοπτέρων στην επαρχία Χατάι. Ανοιχτή σε διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση δηλώνει η Άγκυρα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, αναφέρεται ότι συνολικά έξι μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ την Κυριακή σε τρία περιστατικά, αφού εντόπισαν συριακά ελικόπτερα να πετούν κοντά στα σύνορα, στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.
Παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί και το Σάββατο και έχουν φέρει στο «κόκκινο» τις σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την αντιπολίτευση.
Μιλώντας στην έναρξη συνόδου της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο, ο Νταβούτογλου είπε: «Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλα τα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης και δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν».
«Είμαστε στο πλευρό του συριακού λαού» τόνισε.
«Χρειάζεται να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα ότι είστε ενωμένοι» είπε στους παρευρισκόμενους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, κάλεσε τις συριακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν και τις διεθνείς δυνάμεις να ορίσουν ένα σαφές, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας η οποία διαρκεί 16 μήνες στη Συρία.
«Η συριακή αντιπολίτευση έχει μια ευκαιρία σήμερα η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Οι θυσίες του συριακού λαού είναι μεγαλύτερες από τις όποιες διαφορές» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ Αράμπι κατά την έναρξη μιας συνόδου στο Κάιρο.
Σε επτά μέλη της αντιπολίτευσης που ζουν στη Συρία απαγορεύθηκε από τις αρχές να μεταβούν στο Κάιρο για να συμμετάσχουν στη σύνοδο υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με το Σώμα Εθνικού Συντονισμού της αντιπολίτευσης.
Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 16.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις βιαιότητες που σημειώνονται στη Συρία μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το Μάρτιο του 2011.
Σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον 11.486 πολίτες, 4.151 μέλη των τακτικών δυνάμεων και 870 λιποτάκτες έχουν σκοτωθεί.
Ο απολογισμός των τελευταίων εβδομάδων είναι βαρύς. Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάσθηκαν ανάμεσα στα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στο καθεστώς και στους λιποτάκτες, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.
Σε μία άλλη εξέλιξη, δύο μέλη της συριακής συνοριοφυλακής τραυματίστηκαν από μια ρουκέτα η οποία εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα από λιβανέζικο έδαφος, όπως αναφέρει μια ανακοίνωση της γενικής διεύθυνσης ασφαλείας του Λιβάνου.
«Το ξημέρωμα της Δευτέρας, ένοπλοι εκτόξευσαν από την Μπουκάγια, σε λιβανέζικο έδαφος, μια ρουκέτα προς την κατεύθυνση της Συρίας η οποία έπληξε ένα φυλάκιο της συριακής υπηρεσίας μετανάστευσης, τραυματίζοντας δύο μέλη της συνοριοφυλακής» αναφερόταν σε ανακοίνωση της λιβανέζικης γενικής διεύθυνσης ασφαλείας.
Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται πυρά από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του εδάφους της Συρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια κοινή ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να μπει στη Ντούμα, στα προάστια της Δαμασκού.
Ο διευθυντής επιχειρήσεων της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, Χάλεντ Ερκσούσι, δήλωσε ότι πολλοί κάτοικοι προαστίων της πρωτεύουσας και πόλεων κοντά στην Δαμασκό χρειάζονται επειγόντως ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες.