Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφέρθηκε αναλυτικά στις δύσκολες σχέσεις του με τη δικαστική εξουσία.
Ο Καβαλιέρε χαρακτήρισε «γελοίες» τις δίκες σε βάρος του και πρόσθεσε ότι «θα επιχειρήσει να το εξηγήσει στους Ιταλούς από τηλεοράσεως». Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, σχετικά με τη νομική ασπίδα που παγώνει, προσωρινά, τις διάφορες δίκες του, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Όποια και να είναι η ετυμηγορία των ανώτατων δικαστών, δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης, από τη στιγμή, μάλιστα, που πρόκειται για νόμο που δεν ζήτησα εγώ προσωπικά, αλλά προτάθηκε από την κοινοβουλευτική μας ομάδα».Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρόκειται να εκφρασθεί σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης της νομικής αυτής ασπίδας, αύριο.
Αναφερόμενος, επίσης, στην έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Fiat και τα ιταλικά συνδικάτα, ο «μίστερ τιβί» δήλωσε ότι «σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν εγκρίνουν τα νέα συμβόλαια που πρότεινε η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις θα είχαν μια βάσιμη αιτία για να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες».
Η τελευταία αυτή τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού προκάλεσε σειρά αντιδράσεων: η Σουσάνα Καμούσο, γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, που αντιτίθεται στα νέα αυτά συμβόλαια, απάντησε ότι «ο Μπερλουσκόνι συναγωνίζεται το διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat, Μαρκιόνε, στο ποιος μπορεί να ζημιώσει περισσότερο τη χώρα μας». Ο γραμματέας του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σχολίασε ότι ο Ιταλός κεντροδεξιός πρωθυπουργός «θα πρέπει να ντρέπεται, από τη στιγμή που ο μισθός που λαμβάνει κάθε μήνα – έστω και αν ο ίδιος μπορεί να τον θεωρεί μίζερο – τον υποχρεώνει να δραστηριοποιείται για να παραμείνουν οι επιχειρήσεις εντός Ιταλίας και όχι για το αντίθετο».
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε, από το Βερολίνο, ότι «δεν θεωρεί αναγκαία για τη χώρα του μια νέα δέσμη μέτρων», ενώ, παράλληλα, επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλοι το πόσο μετρά και η ψυχολογική παράμετρος, για να βγούμε από τη δύσκολη αυτή φάση».
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε ότι «θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις ώστε να εξασφαλισθεί η σταθερότητα του ευρώ, που είναι το ενιαίο μας νόμισμα». Σε ό,τι αφορά, τέλος, την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για τη βοήθεια των κρατών που διέρχονται οικονομική κρίση, η καγκελάριος, απάντησε: «Θα δούμε, βαθμιαία, τι πρέπει να γίνει. Θα συζητήσουμε το όλο θέμα, αλλά η Γερμανία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ».