Σε κλίμα ανομίας και με τη δαμόκλειο σπάθη της εμφυλιοπολεμικής βίας να εξακολουθεί να επικρέμαται απειλητική πάνω από τη χώρα, 2,8 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν χθες στις κάλπες για να εκλέξουν το Σώμα των αντιπροσώπων που θα διαδεχθεί το προσωρινό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) στο τιμόνι της Λιβύης.
Αποστολή του νέου, δημοκρατικά νομιμοποιημένου, Γενικού Εθνικού Κογκρέσου (GNC) που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές, θα είναι πρωτίστως (σε διάστημα 30 ημερών) να ορίσει υπουργικό συμβούλιο και νέο πρωθυπουργό, ενώ παραμένει αμφίβολο εάν αυτό θα επιφορτιστεί τελικώς και με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος.
Κρίσιμο τεστ για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας, η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση -η πρώτη μετά την περσινή πτώση του καθεστώτος Καντάφι- αναμένεται να καταδείξει στην πράξη εάν και κατά πόσο η Λιβύη μπορεί να πορευθεί στο μέλλον ενωμένη υπό μια νέα, κοινή και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες.
Το αν θα τα καταφέρει παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο κι αυτό διότι η πτώση του παλαιού καθεστώτος άνοιξε πληγές κυρίως φυλετικού και τοπικού χαρακτήρα ανάμεσα στις δυτικές, τις νότιες και τις ανατολικές περιφέρειες της χώρας, οι οποίες πλέον ερίζουν διεκδικώντας αυτονομία και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο νέο Γενικό Εθνικό Κογκρέσο (να σημειωθεί πως, βασιζόμενες σε κριτήρια δημογραφικά, οι αρχές αποφάσισαν να δώσουν 100 έδρες στη Δύση, 60 στην Ανατολή και 40 στον Νότο).
Προεκλογικά, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη κυρίως στα πλούσια σε πετρέλαιο ανατολικά (όπου ένοπλες ομάδες καλούσαν σε αποχή από την κάλπη) αλλά και στα νότια (όπως στην Κούφρα της Σαχάρας όπου εξακολουθούν να μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των φυλών καθιστώντας την περιοχή απροσπέλαστη στους εκλογικούς παρατηρητές).
Ενδεικτικά, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής στη Βεγγάζη (στα ανατολικά της χώρας) και προκάλεσαν σημαντικές φθορές, ενώ εμπρησμός σημειώθηκε και σε αποθήκη με εκλογικό υλικού στην Αζνταμπίγια (επίσης στα ανατολικά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς κάλπες και ψηφοδέλτια.
Επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ένοπλοι οπαδοί του φεντεραλισμού που διεκδικούν μεγαλύτερη αυτονομία από την Τρίπολη κατέβασαν χθες τους διακόπτες σταματώντας την παραγωγή σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανατολικά, ενώ μόλις μία ημέρα πριν, διαδηλωτές είχαν κλείσει τα λιμάνια της Ρας Λανούφ και της Αλ Σίντρα από όπου διακινείται μεγάλο μέρος του λιβυκού πετρελαίου.
Επίσης, στο στόχαστρο Ισλαμιστών (που υποστηρίζουν πως η χώρα δεν χρειάζεται άλλο Σύνταγμα πέρα από το… Κοράνι) βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και δυτικές αντιπροσωπείες, καθώς και γραφεία του Ερυθρού Σταυρού κυρίως στην Ανατολική Λιβύη, ενώ την ίδια ώρα, ομάδες φεντεραλιστών προχωρούσαν στο κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών.
Μέσα σε αυτό το ομολογουμένως εκρηκτικό κλίμα, οι Αρχές, οι οποίες μάλιστα έχουν δηλώσει πως φοβούνται χτύπημα από νοσταλγούς του Καντάφι, αποφάσισαν σήμερα να βγάλουν στους δρόμους περίπου 40.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και 13.000 στρατιώτες προκειμένου να διαφυλάξουν την απρόσκοπτη έκβαση της εκλογικής διαδικασίας.
Από την πλευρά της, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η Λιβύη ξεχωρίζει ως η χώρα με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου σε ολόκληρη την Αφρική, «προσόν» διόλου ευκαταφρόνητο στα μάτια των ενεργειακών κολοσσών της Δύσης και της Ασίας. Πολλά πάντως, αναφορικά με την επόμενη ημέρα και τις προοπτικές σταθερότητας στη χώρα, αναμένεται να κριθούν από το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εκλογές, ποσοστό το οποίο οι αισιόδοξοι φιλοδοξούν πως θα αγγίξει το 80%.
Συγχαρητήρια από την διεθνή κοινότητα!
Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη της μεταβατικής λιβυκής βουλής ανήλθε στο 60%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ο αριθμός των ψηφισάντων έφθασε το 1,6 εκατ., ή το 60% των εγγεγραμμένων, δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Νούρι αλ ‘Αμπαρ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μόνο εικοσιτέσσερα εκλογικά τμήματα από τα 1.554 δεν άνοιξαν τις πόρτες τους χθες λόγω δολιοφθορών και άλλων προβλημάτων, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτονομιστές ακτιβιστές και ένοπλοι εμπόδισαν χθες την ψηφοφορία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αξιώνοντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και μεγαλύτερη αναλογική εκπροσώπηση της περιοχής τους σε έδρες στη βουλή.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, χθες βράδυ, ότι οι πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στη Λιβύη εδώ και δεκαετίες αποτελούν έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στη διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την δημοκρατία.
«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο λαό της Λιβύης για έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην εξαιρετική του μετάβαση προς την δημοκρατία», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Μετά από 40 και πλέον χρόνια στην διάρκεια των οποίων η Λιβύη τελούσε υπό την κυριαρχία ενός δικτάτορα, η ιστορική σημερινή (χθεσινή) ψηφοφορία δείχνει ότι το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λιβυκού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την λιβυκή επανάσταση και θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Λιβύη, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο.
Για ένα σημαντικό σταθμό και για μια ιστορική στιγμή στο δρόμο της Λιβύης προς την απελευθέρωση έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας πάντως ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Συγχαίρω τις λιβυκές Αρχές για τις ταχείες προετοιμασίες τους, που υποστηρίχθηκαν από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, για την οργάνωση των εκλογών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.