Ο ιάπωνας πρωθυπουργός διόρισε σήμερα ένα “γεράκι” της οικονομίας στο καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο και αντικατέστησε τον γραμματέα του υπουργικού του συμβουλίου στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης με στόχο να αντιμετωπίσει το πολωμένο κοινοβούλιο και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις μειώνοντας το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, όμως αναμένεται να συναντήσει εμπόδια.
Διορίζοντας τον Καόρου Γιοσάνο, υπέρμαχο της αύξησης του 5% του φόρου κατανάλωσης, στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Δημοσιονομικής Πολιτικής ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις περιορίζοντας το διογκωμένο δημόσιο έλλειμμα καθώς και στην απελευθέρωση του εμπορίου που επιθυμεί ο επιχειρηματικός κόσμος.
Η μετακίνηση του προκατόχου του Γιοσάνο, του Μπάνρι Καϊέντα, στο υπουργείο Εμπορίου θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους υπερασπιστές των πιο φιλελεύθερων αγορών.
Αλλά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δικαιούνται να μπλοκάρουν την ψήφιση νομοσχεδίων στην άνω βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ) του πρωθυπουργού, πολωμένο σε ό, τι αφορά στην πολιτική του, και με τη νέα κυβέρνηση όχι απαραίτητα ενωμένη, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές.
Ο Καν διόρισε τον πρώην υπουργό αρμόδιο για θέματα διοίκησης, Γιουκίο Εντάνο, στη θέση του γραμματέα του υπουργικού του συμβουλίου, ενώ διατήρησαν τα υπουργεία τους μεταξύ άλλων ο Γιοσιχίκο Νόντα στο Οικονομικών, ο Σεΐτζι Μαεχάρα στο Εξωτερικών και ο Τοσίμι Κιταζάουα στο ‘Αμυνας.
Ο Σοζαμπούρο Τζίμι, μέλος ενός μικρού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρέμεινε υπουργός Τραπεζικού Συστήματος.