«Ως θέμα αρχής δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της «διαφοράς» μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.
Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα της Κύπρου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης στις 26 του τρέχοντος μηνός, οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα κατορθώσουν να σημειώσουν «μεγαλύτερη πρόοδο στα ουσιώδη θέματα των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων του περιουσιακού και της ασφάλειας».
Η αναφορά του Γ.Γ. έγινε σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος του ζήτησε να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο ότι «η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό».
Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε, θα συναντηθώ με τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής, στις 26 Ιανουαρίου. Θα εμπλακώ σε διαπραγματεύσεις, όπως συμφωνήσαμε στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν και η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων έχουν εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών περισσότερες από 80 φορές. Τότε, τους κάλεσα στη Νέα Υόρκη και εμπλακήκαμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά αντιληφθήκαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό τους έδωσα ακόμη εννέα εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν αυτά τα σημαντικά θέματα, ώστε όταν συναντηθούμε ξανά στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο, αντιμετωπίζοντας τα ουσιώδη αυτά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού και της ασφάλειας. Αυτό προτίθεμαι να κάνω και ας περιμένουμε».
Τέλος, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις διμερείς αυτές διαπραγματεύσεις».
Σε δεύτερη ερώτηση αν η «παρέμβαση» της κ. Μέρκελ ήταν υποβοηθητική, ανέφερε: «Το σημαντικό είναι ότι η επίσημη αυτή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες».
Ακολούθως, ο Γ.Γ. δέχτηκε ερώτηση για τη «διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ» και αν προτίθεται να θέσει και σ’ αυτό το πρόβλημα «κάποιο χρονοδιάγραμμα» στις διαπραγματεύσεις, όπως και οι «εννέα εβδομάδες» που έθεσε στο Κυπριακό.
Η απάντηση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ήταν ότι «πρώτα απ’ όλα, ως θέμα αρχής, δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος. Δεν έθεσα κάποιο χρονοδιάγραμμα εννέα εβδομάδων στο Κυπριακό. Οι εννέα εβδομάδες που τους έθεσα αφορούσα στο να προσέλθουν και να με συναντήσουν στη Γενεύη με περισσότερο βελτιωμένη συμφωνία».
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ τόνισε ότι o ειδικός αντιπρόσωπός του, Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχίσει την προσπάθεια και θα έχει συνάντηση με τους αντιπροσώπους των δυο μερών στις 9 Φεβρουαρίου, στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας:
«Ήμουν στην ευχάριστη θέση να δω τη δυναμική που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά από τον απευθείας διάλογο μεταξύ των δυο πρωθυπουργών, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα επιλύσουν το θέμα με αμοιβαίο αποδεκτό τρόπο και έχω διαβεβαιώσει και τους δυο πρωθυπουργούς ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν για την γρήγορη επίτευξη αυτού του στόχου».