Η Γαλλία «δεν μπορεί να δέχεται όλη τη μιζέρια της Ευρώπης και του κόσμου όλου», δηλώνει αναφορικά με το θέμα των Ρομά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, την παραμονή της επίσκεψής του στη Ρουμανία.
Εν μέσω της πολεμικής για το κλείσιμο καταυλισμών και τις απελάσεις Ρομά, ο Μανουέλ Βαλς αναφέρει πως η Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί και σημειώνει πως η λύση βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Σήμερα δεν μας επιτρέπεται να δεχτούμε όλους αυτούς τους πληθυσμούς που είναι συχνά οι κολασμένοι της Γης, που διώκονται στη χώρα τους και υφίστανται διακρίσεις» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών στα μέσα ενημέρωσης BFMTV και RMC.
«H Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιο που τής αναλογεί στο θέμα του ασύλου, στο θέμα της ένταξης αλλά το μήνυμα είναι σαφές: είναι η αποφασιστικότητα» επισήμανε.
Ο πληθυσμός των Ρομά στη Γαλλία εκτιμάται στις 15.000, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων.
«Η λύση βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επανέλαβε ο Βαλς.
Επαναλαμβάνοντας τη φράση του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δηλώνει ότι η χώρα «δεν μπορεί να δέχεται όλη τη μιζέρια της Ευρώπης και του κόσμου όλου» -απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το Παρίσι για το κλείσιμο καταυλισμών και τις απελάσεις Ρομά. Ο Μανουέλ Βαλς -ο οποίος επισκέπτεται την Τετάρτη τη Ρουμανία- αναφέρει πως η Γαλλία αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί και σημειώνει πως η λύση βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να φιλοξενεί όλη τη μιζέρια του κόσμου, αλλά πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί» είχε δηλώσει το 1989 ο τότε πρωθυπουργός, σοσιαλιστής Μισέλ Ροκάρ.
Η γαλλική αντίδραση έρχεται ως απάντηση στην «έντονη ανησυχία» που εξέφρασε τη Δευτέρα η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι σε σχέση με το πρόσφατο κλείσιμο καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία.
Μιλώντας στη Γενεύη ενώπιον των 47 κρατών-μελών κατά την έναρξη της 21ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πιλάι είπε ότι «το πρόσφατο κλείσιμο καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία έπληξε εκατοντάδες ανθρώπους καθιστώντας τους ακόμη πιο ευάλωτους».
«Αναγνωρίζω ότι ελήφθησαν ορισμένα μέτρα από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διορθωθεί η κατάσταση στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των Ρομά και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.
Απαντώντας στην Πιλάι ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στη Γενεύη πρεσβευτής Νικολά Νιεμτσινόφ είπε ότι το Παρίσι «κατέγραψε την παρατήρησή της σε σχέση με το κλείσιμο των παράνομων καταυλισμών Ρομά και την εκκένωσή τους».
Πρόσθεσε ότι το «πρόβλημα είναι επώδυνο, παλιό και δύσκολο» και ότι η Γαλλία δίνει «τη μέγιστη προσοχή στην κατάσταση των ανθρώπων αυτών», ενώ υπεραμύνθηκε των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για «ίση και εξατομικευμένη μεταχείριση» των Ρομά ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους.
Από την πλευρά της, η αντιπρόσωπος της Ρουμανίας στο Συμβούλιο Μαρία Τσιομπάνου είπε ότι η χώρα της «θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων ατόμων που ανήκουν στις μειονότητες».
Την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 είχε προαναγγείλει ότι την Τετάρτη θα μεταβούν στη Ρουμανία οι υπουργοί Εσωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ώστε «το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί στην πηγή του».
«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες να εκδιώκονται από τη χώρα τους, να εκτοπίζονται και να έρχονται στη Γαλλία για να βρουν καταφύγιο σε συνθήκες όπου δεν μπορούν να έχουν μια οικονομική δραστηριότητα» επισήμανε.
«Υπάρχουν 15.000 Ρομά στη Γαλλία: δεν έχουν έρθει τους τελευταίους τέσσερις μήνες» σημείωσε ο Ολάντ και υπερασπίστηκε τον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επικρίθηκε στη Γαλλία για τη βούλησή του να κλείσουν οι παράνομοι καταυλισμοί Ρομά κατ’ εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων.
«Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε το καθήκον του: να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και ταυτόχρονα να απομακρύνει τους Ρομά [από τους καταυλισμούς] όσο είναι δυνατόν ή να τους επαναπροωθήσει στη χώρα καταγωγής τους» υπογράμμισε.
Τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική αστυνομία έχει απομακρύνει εκατοντάδες Ρομά από τους καταυλισμούς, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εκπροσώπων τους, οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς.