Την ονόμασαν «επανάσταση των γιασεμιών», μια κινητοποίηση για την ελευθερία που ο λαός της Τυνησίας πέτυχε μόνος του, αποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην πρώην αποικιακή δύναμη, τη Γαλλία, ότι πλέον «ενηλικιώθηκε». Το μήνυμα έφθασε ιδιαίτερα ηχηρό στο Παρίσι.
«Επιτέλους Ελεύθεροι!», «Η Επανάσταση», «Ο Μπεν Αλί κυνηγημένος από τον λαό», «Δημοκρατία ή Χάος», είναι μερικοί από τους τίτλους του γαλλικού τύπου σήμερα, που σύσσωμος χαιρετίζει τη «νίκη ενός λαού».
Για το «κουράγιο και την αξιοπρέπεια του τυνησιακού λαού» μίλησε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε αντίθεση με την πολύ πιο επιφυλακτική δήλωση της γαλλικής προεδρίας: «Η Γαλλία λαμβάνει υπ’ οψιν της την κατάσταση της συνταγματικής μετάβασης, εύχεται την ηρεμία και τον τερματισμό των βιαιοτήτων».
«Πρόκειται για μια αφόρητη δήλωση, τί σημαίνει λαμβάνει υπ’ οψιν της» δήλωσε ο Φρανσουά Λόνκλ, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας «γάλλο-τυνησιακής φιλίας».
Όπως «αφόρητη» για τους Τυνήσιους ήταν και η δήλωση της υπουργού εξωτερικών Αλιό Μαρί την περασμένη Τρίτη στο Κοινοβούλιο, η οποία πρότεινε αστυνομική βοήθεια στον Μπεν Αλί για «την επιβολή της τάξης». Πρόταση την οποία οι Γάλλο-τυνήσιοι δεν θα μπορέσουν να συγχωρήσουν εύκολα τη Γαλλία.
«Νοιώθω ντροπή, η Γαλλία έχασε ακόμα μια ευκαιρία να σιωπήσει» σε μια κρίσιμη στιγμή μιας πρώην αποικία της, παρέμεινε «συνένοχος μέχρι τελευταία στιγμή», δήλωσε ο με γαλλική υπηκοότητα Μουχιεντίν Σεμπίμπ μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Η Γαλλία έδειξε άτολμη έως το τέλος» τιτλοφορεί από μέρους της η Λιμπερασιόν, με υπότιτλο: «το Παρίσι σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες έδειχνε πάντα επιείκεια απέναντι στον Μπεν Αλί».
Η στάση της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών με τις ραγδαίες εξελίξεις έχει ιδιαίτερα προβληματίσει την κοινότητα των γάλλο-τυνήσιων που ζουν στη Γαλλία και που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Η αγωνία και οι αμφιβολίες για τη γαλλική στάση κορυφώθηκαν κατά τη χθεσινή «τρελή ημέρα» όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες ότι το αεροπλάνο του πρώην Τυνήσιου προέδρου κατευθύνετο προς το Παρίσι.
Στο ερώτημα των διαδηλωτών, που εδώ και τρεις μέρες συγκεντρώνονται έξω από την πρεσβεία της Τυνησίας, για το αν θα εδίδετο άδεια προσγείωσης, το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε με την εξής ανακοίνωση: «Η Γαλλία δεν έχει δεχθεί αίτημα» (για την προσγείωση του αεροπλάνου), «στην περίπτωση που θα της υποβληθεί κάτι τέτοιο, θα ενημερώσει τις αρχές της Τυνησίας».
Όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, η αντίδραση των διαδηλωτών ήταν άμεση. Ομάδες «υποδοχής» έφθασαν στα αεροδρόμια του Μπουρζέ και του Ορλύ. Η ένταση αυξήθηκε όταν ένα αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Μπουρζέ στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, μέλη της οικογένειας, παιδιά και εγγόνια του Μπεν Αλί. Μπρος στη γενική κατακραυγή, ο Νικολά Σαρκοζί υποχρεώθηκε να ενεργήσει άμεσα, απαγορεύοντας την προσγείωση στα δύο επόμενα αεροπλάνα στα οποία επέβαινε ο Μπεν Αλί και η συνοδεία του.
Η λέξη «ανακούφιση» κυριάρχησε στα στόματα, πολιτικών παρατηρητών, διαδηλωτών, αλλά και απλών Γάλλων πολιτών, που με παρεμβάσεις τους στα ραδιόφωνα ομολογούν ότι δύσκολα καταλαβαίνουν πως εδώ και 23 χρόνια όλες οι γαλλικές κυβερνήσεις έδειξαν τυφλή υποστήριξη σε έναν πρόεδρο που κατάντησε «τύραννος».
Ο γαλλικός λαός δύσκολα καταλαβαίνει πως η χώρα που δηλώνει «πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σιώπησε θυσιάζοντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο βωμό μιας «ρεαλ-πολιτικής», που ήθελε να βλέπει τον Μπεν Αλί πάνω απ’ όλα, ως φραγμό στην εξάπλωση των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών κινημάτων.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία υποστηρίζει τη δημοκρατία στην Τυνησία