Εξαπλώνεται το κύμα αντιδράσεων και βίαιων επεισοδίων στο μουσουλμανικό κόσμο με αφορμή απόσπασμα ερασιτεχνικής ταινίας που δείχνει τον Προφήτη Μωάμεθ ως γυναικά και παιδόφιλο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, απωθήθηκαν όμως από το προσωπικό ασφαλείας της πρεσβείας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, καταδίκασαν τις επιθέσεις στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία» είπε ο κ. Μπαρόζο, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί τέτοιου είδους επεισόδια, καλώντας παράλληλα τον Αμερικανό πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα να σταματήσει το αντιμουσουλμανικό φιλμ.
Προστασία ζήτησε ο παραγωγός της αντι–ισλαμικής ταινίας
Ο Μπασελί Νακούλα εκφράζει φόβους για τη ζωή του και για πιθανά αντίποινα εναντίον της οικογένειάς του μετά την αποκάλυψη ότι αυτός δημιούργησε την επίμαχη ταινία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας είναι αμερικανός πολίτης, ο οποίος διαθέτει ωστόσο και ισραηλινή υπηκοότητα.
Η μουσουλμανική παράδοση δεν επιτρέχει την απεικόνιση του Αλλάχ ή του Προφήτη Μωάμεθ. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο πολλοί μουσουλμάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από την ταινία.
Ο Πολιτικός Επιστήμονας και συγγραφέας Χαμέντ Αμντέλ Σαμάντ πιστεύει ότι υπάρχει ένας ακόμα λόγος για τις έντονες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο: «Δεν είναι μόνο ότι προσβάλλεται ο Προφήτης, αλλά και ποιος τον προσβάλλει», τονίζει. «Αν κάποιος διάβαζε στην εφημερίδα για προσβολή του Μωάμεθ στην Κίνα ή την Ιαπωνία οι αντιδράσεις και ο θυμός δεν θα ήταν τόσο έντονες, όπως σε αυτή την περίπτωση που η ταινία προέρχεται από τις ΗΠΑ».