Στην κεντρική πλατεία της Δημοκρατίας είχαν δώσει ραντεβού σήμερα το απόγευμα, χιλιάδες Τυνήσιοι που ζουν στη Γαλλία, για να γιορτάσουν τη «φυγή» του Μπεν Αλι από την Τυνησία.
«Ο λαός νίκησε έναν δικτάτορα όχι όμως ακόμα τη δικτατορία», δήλωσε ο Σαμίρ Ανάντ ένας από τους διοργανωτές, πρώην αρχηγός της φοιτητικής τυνησιακής νεολαίας. Οι φόβοι του επικεντρώνονται στο ότι, στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει την οργάνωση των εκλογών, συμμετέχουν πρόσωπα της παλιάς ηγεσίας, ενώ παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιάζουν διχασμένα στο θέμα, αν θα πρέπει να συμμετέχουν ή όχι.
Τη διαδήλωση στην πλατεία «Ρεπουμπλίκ» υποστήριξαν με την παρουσία τους και στελέχη ορισμένων κομμάτων.
Η επικεφαλής του νέου κόμματος « Ευρώπη Οικολογία- Πράσινοι » Σεσίλ Ντυφλό, με δήλωσή της χαρακτήρισε ως «εγκληματική» την πρόταση της υπουργού Αλιό Μαρί την περασμένη Τρίτη, να στείλει αστυνομική βοήθεια στον Μπεν Αλί, ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις στη Βουλή, και κάλεσε τη γαλλική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από το λαό της Τυνησίας.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές άλλες γαλλικές πόλεις, όπως και στην Λοζάννη και στην Γενεύη στην δυτική Ελβετία.
Ο Αρλεμ Ντεζίρ, νούμερο «δύο» του Σοσιαλιστικού κόμματος δήλωσε από μέρους του: «Την τελευταία στιγμή η Γαλλία κατάλαβε ότι ο λαός έδιωξε τον δικτάτορα. Τώρα θα πρέπει να τεθεί τέλος στις ασάφειες και στις διφορούμενες θέσεις και να γίνει κατανοητό ότι ο λαός της Τυνησίας αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ελευθερία και όχι για να φύγει ένας δικτάτορας αφήνοντας πίσω του άλλους».
Στο μεταξύ για πρώτη φορά από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, ο Νικολά Σαρκοζί έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το απόγευμα προσωπική του δήλωση, με την οποία θέτει τέλος στις έως τώρα ασάφειες.
«Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο λαός της Τυνησίας εκφράζει τη βούλησή του για δημοκρατία. Η Γαλλία, την οποία συνδέουν δεσμοί φιλίας με την Τυνησία, δηλώνει την απόλυτη υποστήριξή της προς αυτήν», δηλώνει ο πρόεδρος προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα προκειμένου να συνδράμει στην δημοκρατική διαδικασία».
Επίσης η Γαλλία προτίθεται να παγώσει κάθε τραπεζική κίνηση αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Αλί στη χώρα.
Η νέα αυτή δήλωση του Γάλλου προέδρου έγινε θετικά αποδεκτή από τους εξόριστους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζουν στη Γαλλία και που ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα.
Ο Μονσέφ Μαρζουκί πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης « Congres pour la Republique » και ιστορικός αντίπαλος του Μπεν Αλι που πλήρωσε με φυλάκιση μια προηγούμενη προσπάθεια συμμετοχής του σε προεδρικές εκλογές, προτίθεται να επιστρέψει στην Τυνησία την ερχόμενη Τρίτη και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές.
Εξέφρασε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την ικανοποίησή του για τη νέα δήλωση του Νικολά Σαρκοζί, και δήλωσε ότι «το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της Τυνησίας έχουν πλήρη συνείδηση της σημασίας των γαλλο-τυνησιακών σχέσεων και της ευθύνης τους να παραμείνουν στο πλαίσιο της Ευρώπης και της Μεσογείου».
«Κάθε φόβος» πρόσθεσε ο Μονσέφ Μαρζουκί, «για αντιευρωπαϊκά ή αντιγαλλικά αισθήματα είναι παράλογος, αντίθετα οι Τυνήσιοι δημοκράτες θα συμβάλουν ώστε η Γαλλία να μην έχει να διαλέξει ανάμεσα στις αξίες της και τα συμφέροντά της, αλλά να συνδυάζει και τα δύο στην νέα Τυνησία».
Σχετικά με την επίσης ανακοινωθείσα επιστροφή του Ρασέντ Γκανουσί, αρχηγού του Ισλαμικού κόμματος Ενάχντα (Ennahdha), ο Μονσέφ Μαρζουκί απέρριψε κάθε κινδυνολογία σχετικά τη συμμετοχή του εν λόγω κόμματος στις εκλογές.
«Αυτοί οι φόβοι» είπε, «είναι φαντασιώσεις που για χρόνια καλλιέργησε ο Μπεν Αλί, πάνω στις οποίες βασίσθηκε. Το κόμμα Ενάχντα αποδέχεται τη δημοκρατία, και σκοπεύει να παίξει το ρόλο του στις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τα πάντα και να βλέπουμε τους Ισλαμιστές μονίμως ως φονιάδες».
Σε έξι ή επτά μήνες οι εκλογές στην Τυνησία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση
Σε έξι ή επτά μήνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές υπό διεθνή επίβλεψη στην Τυνησία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νετζίμπ Σέμπι, μετά από συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι.
“Ο κ. Γανούσι πρότεινε τη συμμετοχή του κόμματός μας στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα είναι ανοιχτή στις δημοκρατικές δυνάμεις, δηλαδή στο κόμμα μας και σε δύο άλλα” ανέφερε στο ραδιόφωνο French RTL ο Νετζίμπ Σέμπι.
“Το πρόγραμμα είναι σαφές, τροποποίηση του νόμου και να προετοιμαστούμε για ελεύθερες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές σε έξι ή επτά μήνες” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ένα από τα βασικά αιτήματά του ήταν η διεθνής επίβλεψη.
Διαβάστε επίσης: Η Γαλλία υποστηρίζει τη δημοκρατία στην Τυνησία