Στην κόρη του Μαρίν, παρέδωσε σήμερα τα ηνία του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο » ο 82χρονος ιδρυτής του, Ζαν Μαρί Λεπέν.
Τα περίπου 20.000 μέλη που ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας, εξέλεξαν την Μαρίν Λεπέν 42 ετών, με την άνετη πλειοψηφία 67,65%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν επισήμως γνωστά σήμερα.
Ο αντίπαλός της, ευρωβουλευτής Μπρούνο Γκολνίς 61 ετών, που για χρόνια εθεωρείτο «ο επίσημος δελφίνος», αποδέχθηκε την ήττα του χωρίς αντιδράσεις και δήλωσε ότι παραμένει στο κόμμα. Είχε την υποστήριξη της «παλιάς φρουράς » του κόμματος όπως ο Ροζέ Ολέντρ, μέλος του πολιτικού γραφείου και ο Ζαν Πιέρ Ρεβό ιδρυτικό μέλος του Μετώπου, οι οποίοι άλλωστε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, δήλωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα.
Κατηγορούν την Μαρίν ότι ξεφεύγει από τις βασικές αρχές του κόμματος και δεν αποδέχονται ορισμένα «ανοίγματα», όπως για παράδειγμα η αποδοχή της νομιμότητας των εκτρώσεων.
Η «ζημιά» από τους αποχωρούντες όμως, δεν είναι σπουδαία για τη νέα αρχηγό καθότι στόχος της είναι να διευρύνει τα μέγιστα το εκλογικό σώμα του κόμματος και να το μετατρέψει σε κόμμα ικανό να κυβερνήσει.
Παράλληλα δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει στον Μπρούνο Γκολνίς τη θέση του αντιπροέδρου, εξασφαλίζοντας έτσι την ενότητα και αποφεύγοντας την επανάληψη παλαιών περιστατικών σχίσματος.
Το Εθνικό Μέτωπο, αλλάζει αρχηγό, αλλάζει εικόνα, διαφοροποιεί και τον λόγο.
Τα πολλαπλά ρεβιζιονιστικού χαρακτήρα λεκτικά παραπατήματα του πατέρα, αρχίζουν να ξεχνιούνται με τον γεμάτο κοινωνικές αποχρώσεις λόγο της κόρης.
Η Μαρίν μιλάει για την ακρίβεια της ζωής, εξ’ αιτίας, μεταξύ άλλων, και του ευρώ, εκεί που ο πατέρας μιλούσε κυρίως για κατάργηση της φορολογίας στις μεγάλες περιουσίας.
Οι Γάλλοι έβλεπαν τον πατέρα ως έναν «εκατομμυριούχο» που επωφελείτο από τις δωρεές, ενώ η Μαρίν έχει περάσει την εικόνα της εργαζόμενης μητέρας τριών παιδιών, που χαράζει δυναμικά το δρόμο της.
Το Εθνικό μέτωπο περνάει από την εικόνα του «γερόλυκου» ιδρυτή Ζαν Μαρί Λεπέν στην ευχάριστη ξανθιά εικόνα της Μαρίν που έχει κληρονομήσει την ευφράδεια λόγου του πατέρα της χωρίς το παρελθόν του. Μια εικόνα που δεν έχει αφήσει αδιάφορα τα ΜΜΕ, στα οποία εκτιμάται ότι οφείλει ένα μέρος της δημοτικότητά της.
Και η δημοτικότητά της είναι υψηλή αφού σύμφωνα με μετρήσεις του Δεκεμβρίου για το περιοδικό Παρί Ματς συγκεντρώνει 33% «καλές γνώμες» στον γαλλικό λαό, φθάνοντας μάλιστα στο 45% στους εμπόρους και βιοτέχνες και στο 40% στους συμπαθούντες του κόμματος UMP του Σαρκοζί.
Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη θορυβήσει το περιβάλλον του προέδρου, αφού το ερώτημα είναι εάν η Μαρίν Λεπέν θα αποδειχθεί ικανότερη του πατέρα, πείθοντας τους εκλογείς που είχε γοητεύσει το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί να επιστρέψουν στο κόμμα.
Ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες σφυγμομετρήσεις για τις επόμενες εκλογές του 2012.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου CSA της Παρασκευής, με τα σημερινά δεδομένα, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών ποσοστό μεταξύ 16-18% ανεξάρτητα των άλλων πιθανών υποψηφίων. Εκτιμάται ότι το εκλογικό σώμα στο οποίο έχει περιθώρια να πάρει ψήφους είναι η δημοκρατική δεξιά και η κεντροδεξιά.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1 αμέσως μετά την εκλογή της, ερωτήθηκε εάν θα υπάρξουν δυνατότητες για μια μορφή συμμαχίας με το κόμμα UMP του Νικολά Σαρκοζί.
Η νέα αρχηγός του Εθνικού Μετώπου απέκλεισε κάτι τέτοιο εξηγώντας ότι «δεν υπάρχουν κόμβοι συνοχής» ανάμεσα στα δύο κόμματα και σκοπεύει να δώσει τη μάχη ώστε οι εκλογείς να «έχουν τη δυνατότητα στο δεύτερο γύρο να επιλέξουν ανάμεσα με μια εθνική πολιτική, τη δική της, και μια πολιτική που υποτάσσεται στους όρους της παγκοσμιοποίησης, του όποιου αντιπάλου».
Με την ομιλία της σήμερα το απόγευμα στο συνέδριο του κόμματος στην πόλη Τούρ, η Μαρίν Λεπέν έδωσε την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2012, δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφια για το Εθνικό Μέτωπο.