Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ισπανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο «Huelva», η περίπτωση της Φουκουσίμα δεν ήταν μοναδική, αφού άλλα 22 πυρηνικά εργοστάσια παγκοσμίως, τα περισσότερα εκ των οποίων στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, κινδυνεύουν εξίσου από το χτύπημα ενός καταστροφικού τσουνάμι.
Οι 23 μονάδες που περιλαμβάνονται στη λίστα, μεταξύ των οποίων και το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στεγάζουν συνολικά 74 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δεκατρία από τα εργοστάσια είναι ενεργά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή επεκτείνονται ώστε να στεγάσουν περισσότερους αντιδραστήρες.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τον μεγαλύτερο πυρηνικό κίνδυνο από ενδεχόμενο χτύπημα τσουνάμι τον αντιμετωπίζει η ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, λόγω της μεγάλης αύξησης των ατομικών εργοστασίων στην περιοχή και ειδικά στην Κίνα, όπου βρίσκονται οι 27 από τους 64 πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι αυτή τη στιγμή σε φάση κατασκευής.
«Το σημαντικότερο είναι ότι 19 από τους 27 αντιδραστήρες κατασκευάζονται σε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως επικίνδυνες», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.
Στο μεταξύ, στην Ιαπωνία, επτά πυρηνικές μονάδες είναι εγκατεστημένες σε ζώνες που κινδυνεύουν από τσουνάμι, ενώ η Νότιος Κορέα αυτή τη στιγμή επεκτείνει δυο εργοστάσια που βρίσκονται σε τέτοιες ζώνες υψηλού κινδύνου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Φυσικοί Κίνδυνοι», απευθύνει έκκληση στους αξιωματούχους ενέργειας των χωρών που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους πυρηνικούς κινδύνους να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής.
«Η τοποθεσία των πυρηνικών εργοστασίων δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες που τα φιλοξενούν αλλά και τις περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν από τη διαρροή ραδιενέργειας», τόνισε σε δηλώσεις του ο ερευνητής Joaquín Rodríguez-Vidal, που συμμετείχε στη μελέτη.