Το «πράσινο φως» από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη, αναζητά η Κυβέρνηση Ερντογάν, με πρόταση που κατατέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Είχε προηγηθεί επίθεση με συριακή οβίδα στην περιοχή Ακτσάκαλε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, προκαλώντας το θάνατο πέντε πολιτών.
Αυτή την ώρα η Τουρκική Εθνοσυνέλευση συνεδριάζει με αντικείμενο τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, ενώ αναμένεται να εξετάσει την πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία, τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας».
Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία το απόγευμα της Τετάρτης σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας [βλ. σχετικά εδώ], ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό Γραφείο στην Άγκυρα.
Όπως διευκρινίστηκε, το πυροβολικό έπληξε στόχους «σε σημεία στη Συρία που εντοπίστηκαν με ραντάρ, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».
Η οβίδα από το συριακό έδαφος (συγκεκριμένα από το Ταλ αλ Αμπιάντ που είναι μόλις ένα χιλιόμετρα μακριά) και μάλλον από τις κυβερνητικές δυνάμεις έπληξε κατοικία στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώνοντας μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της.
Υπάρχουν κι άλλοι τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, είπαν μάρτυρες.
Η κωμόπολη πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να εκτιμήσει την κατάσταση ενώ προς τη μεθόριο κινούνταν στρατιωτικές μονάδες, όπως ανέφερε στο δικτυακό της τόπο η Hurriyet.
Είχε ακόμη ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ το οποίο συμφώνησε, μετά από τουρκικό αίτημα, να συνέλθει έκτακτη σύνοδος των μελών του με αφορμή το περιστατικό.
Η τουρκική διπλωματία κινήθηκε ταχύτατα μετά το περιστατικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που σύστησε αυτοσυγκράτηση, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.
Για «πολύ σοβαρό επεισόδιο που ξεπερνά τα όρια» είχε κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, λέγοντας ότι η Συρία πρέπει να λογοδοτήσει και να δοθεί απάντηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Άλλοτε στενοί σύμμαχοι, μετά την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού στα ανοιχτά της Συρίας και τον θάνατο δύο πιλότων, οι σχέσεις της Συρίας και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.
Μετά από κάποιες προσπάθειες να δώσει λύση, η Τουρκία σταδιακά εγκατέλειψε την άλλοτε σύμμαχό της και άρχισε να στηρίζει ενεργά την ένοπλη αντιπολίτευση που μάχεται κατά του Άσαντ.