Το Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Τυνησίας, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας επί διακυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπεν Αλι, δεν θα κατεβάσει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τους επόμενους έξι μήνες, ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του Χάμα Χαμάμι, που χαρακτήρισε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης “μηδαμινή μεταρρύθμιση”.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ραδιοσταθμού Ευρώπη 1, για μελλοντική υποψηφιότητα του κόμματός του, ο κ. Χαμάμι δήλωσε: “Όχι, δεν θα μετάσχουμε, γιατί οι εκλογές που θα γίνουν σε έξι μήνες θα βγάλουν έναν πρόεδρο που θα ανήκει στο κόμμα του Μπεν Αλι, τη Συνταγματική Δημοκρατική Ένωση».
“Παράλληλα, το κόμμα μας υπερασπίζεται τη δημιουργία ενός καθεστώτος κοινοβουλευτικού και όχι προεδρικού. Για το λόγο αυτό καλούμε για μια συνταγματική Βουλή που θα εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα”, πρόσθεσε ο κ. Χαμάμι.
“Θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση και στο πλευρό του λαού της Τυνησίας που συνεχίζει τον αγώνα”, είπε.
Σχετικά με τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Χαμάμι εκτίμησε ότι “ουσιαστικά πρόκειται για μια κυβέρνηση που ανήκει στο προηγούμενο καθεστώς και απλώς διευρύνθηκε με εκπροσώπους ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και μερικές προσωπικότητες της κοινωνίας, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο”.
Πρόκειται, επισήμανε, για “μικρές μεταρρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε αυτήν την λαϊκή επανάσταση”, πρόσθεσε.
“Ζούμε υπό το καθεστώς του κόμματος της Συνταγματικής Δημοκρατικής Ένωσης εδώ και 50 χρόνια και σε κάθε κρίση, γίνονται διάφορες ενέργειες που τελικώς οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα”, επισήμανε ο κ. Χαμάμι.
“Η ελπίδα των Τυνήσιων που μάχονται εδώ και χρόνια και όλων αυτών που διαδήλωναν τις τελευταίες εβδομάδες απαιτώντας την αποχώρηση του Μπεν Αλι δεν ήταν η δημιουργία μιας κυβέρνησης που τα υπουργεία της να βρίσκονται στα χέρια των ανθρώπων του Μπεν Αλι”, κατάγγειλε καταλήγοντας ο κ. Χαμάμι.
Ούτε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Τυνησίας (UGTT), η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του Τυνησίου προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ανακοίνωσε σήμερα ότι “δεν αναγνωρίζει τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση” που σχηματίστηκε χθες.
Η ηγεσία της UGTT, η οποία συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κοντά στην Τύνιδα, αποφάσισε “να μην αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ίφα Νασρ.
Η UGTT κάλεσε τους τρεις αντιπροσώπους της στην κυβέρνηση να απαοχωρήσουν από αυτήν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της και τόνισε ότι αυτοί που θα αρνηθούν, εφεξής θα αντιπροσωπεύουν τους εαυτούς τους και μόνο.
Στο Παρίσι, το ισλαμιστικό κίνημα Ενάχντα, της Τυνησίας, ανακοίνωσε ότι “δεν θα έχει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν σε έξι μήνες στην Τυνησία, αλλά τόνισε ότι θέλει να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, εκτιμώντας ότι “δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση στη δημοκρατία χωρίς το Ενάχντα”.
Στη Βιένη, ο Αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ), χαρακτήρισε σήμερα “αναπόφευκτη” μια αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο, μετά τη λαϊκή εξέγερση στην Τυνησία.
“Είναι αναπόφευκτο. Η αλλαγή θα έλθει”, τόνισε ο Ελ Μπαραντέι σε συνέντευξή του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ.
Ο Ελ Μπαραντέι βασίζει τις ελπίδες του στη γενιά των κάτω των 30, που αντιπροσωπεύει το 60% του αιγυπτιακού πληθυσμού και η οποία “δεν έχει ελπίδα και μέλλον, αντίθετα από πολλούς μεγαλύτερούς της, οι οποίοι ή έχουν βολευτεί με το καθεστώς ή το φοβούνται”.
Ο Ελ Μπαραντέι, κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, απηύθυνε πρόσφατα έκκληση για μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου στην Αίγυπτο.
Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο υπογραφές συμπατριωτών του σε γραπτή έκκλησή του για εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.
Αποχώρησαν από την κυβέρνηση οι τρεις υπουργοί της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών
Οι τρεις υπουργοί της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών της Τυνησίας παραιτήθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Χουσίν Ντιμάσι, ένας εξ αυτών.
“Αποχωρούμε από την κυβέρνηση ύστερα από έκκληση του συνδικάτου μας”, δήλωσε ο Ντιμάσι, ο οποίος ορίστηκε χθες υπουργός Εκπαίδευσης και Απασχόλησης.
Οι δυο άλλοι υπουργοί είναι, σύμφωνα με τον Ντιμάσι, ο Αμπντελτζελίλ Μπεντούι, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και ο Ανουάρ Μπεν Γεντούρ, υφυπουργός Μεταφορών και Εξοπλισμού.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας του κόμματος RCD, του έκπτωτου προέδρου Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, στην κυβέρνηση.
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, 22:30