Οι υπουργοί που υπηρέτησαν υπό το καθεστώς του Μπεν Άλι και διατηρήθηκαν στην κυβέρνηση της Τυνησίας, έχουν “καθαρά χέρια” και ενεργούσαν ανέκαθεν υπέρ “της διαφύλαξης του εθνικού συμφέροντος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.
“Διατήρησαν το χαρτοφυλάκιό τους επειδή τούς έχουμε ανάγκη σ’ αυτή τη φάση “της δημοκρατικής οικοδόμησης, με τις προετοιμασίες για διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας το “μεγάλο διακύβευμα της ασφάλειας” σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο.
“Όλοι έχουν καθαρά χέρια και μεγάλες ικανότητες. Έχουν αξία. Χάρη στην αφοσίωσή τους, κατάφεραν να μειώσουν τη δυνατότητα ορισμένων να βλάψουν. Έκαναν ελιγμούς, υπεξέφυγαν, κέρδισαν χρόνο για να διαφυλάξουν το εθνικό συμφέρον”, επέμεινε απαντώντας στις επικρίσεις ενός μέρους της αντιπολίτευσης.
Χθες το απόγευμα, ο Μοχάμεντ Γανούσι, τελευταίος πρωθυπουργός του ανατραπέντος προέδρου, ανακοίνωσε πως σχημάτισε μια 24μελή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία μετέχουν τρεις αρχηγοί της νόμιμης αντιπολίτευσης, οκτώ υπουργοί της παλιάς κυβέρνησης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.
Ο Πρόεδρος Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ηγήθηκε με σιδηρά πυγμή επί 23 χρόνια, διέφυγε την Παρασκευή από τη χώρα έπειτα από ένα μήνα διαδηλώσεων που καταπνίγηκαν στο αίμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 78 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.
“Όλοι αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή τη σφαγή θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι ουδέποτε έδωσε ο ίδιος εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών.
Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία, ο Μοχάμεντ Γανούσι διαβεβαίωσε ότι “θα επιτραπεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν ισότιμα στις εκλογές”.
Όμως, ο επικεφαλής του (απαγορευμένου επί Μπεν Άλι) ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα Ρασίντ Γανούσι, ο οποίος είναι εξόριστος στο Λονδίνο, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Τυνησία “παρά μόνον αν υπάρξει ένας νόμος περί αμνηστίας” που θα εξαλείψει τη βαριά καταδίκη του σε ισόβια, η οποία χρονολογείται από το 1991, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Μοχάμεντ Γανούσι δήλωσε ότι είχε την “εντύπωση” πως η Λεϊλά Τραμπελσί, δεύτερη σύζυγος του Μπεν Άλι, ήταν αυτή που διοικούσε πραγματικά τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του προέδρου.
Διαβάστε επίσης:
“Κυβέρνηση εθνικής ενότητας” ανακοινώθηκε στην Τυνησία
Δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση ΚΚ Τυνησίας – συνδικάτα