Σε νέες εκκενώσεις πόλεων στη νότια Αυστραλία προχωρούν οι Αρχές, καθώς ανεβαίνει η στάθμη των νερών, την ώρα που στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να θάβουν τους νεκρούς τους.
Στην πολιτεία της Βικτώρια οι 4.000 κάτοικοι της πόλης Κέρανγκ εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ εργάτες και μηχανικοί ενισχύουν τα φράγματα που προστατεύουν την πόλη καθώς έχει αυξηθεί ανησυχητικά η στάθμη των νερών των ποταμών της περιοχής.
“Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ανθεκτικότητα των φραγμάτων που προστατεύουν την πόλη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των διασωστών Λάχλαν Κουίκ. “Αντέχουν εδώ και πολλά χρόνια, όμως τώρα αντιμετωπίζουμε έναν όγκο νερού χωρίς προηγούμενο”, πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Στην πόλη Ουαρακναμπίλ, δυτικά του Κέρανγκ, αναμένονται επίσης πλημμύρες καθώς ο όγκος νερού από τις βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας αντιστοιχεί σε αυτόν που κανονικά καταγράφεται σε έξι μήνες.
Εξάλλου στο Κουίνσλαντ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κηδείες των θυμάτων των πλημμύρων, των χειρότερων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 31 ανθρώπων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Αυστραλίας πιέζει την κυβέρνηση της Τζούλια Γκίλαρντ να ξοδέψει “όσα και όσα” προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, κυρίως σε έργα υποδομής, από τις καταστροφικές πλημμύρες και “να νοιαστεί αργότερα” για τα ελλείμματα.
Έκκληση για άμεση αποκατάσταση των ζημιών
Επιτροπή επιχειρηματιών που συστάθηκε για να συμβουλέψει την κυβέρνηση πάνω σε θέματα αποκατάστασης των ζημιών υποστηρίζει ότι “επιβάλλεται” τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Τζούλιας Γκίλαρντ όσο και από τις πολιτειακές κυβερνήσεις της Κουϊνσλάνδης και της Βικτώριας (που επλήγησαν από τις πλημμύρες) να δαπανήσουν άμεσα και “όσα και αν χρειαστεί” προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να κινηθεί εκ νέου η οικονομία.
“Κανείς από τους πλημμυροπαθείς δεν θα ευχαριστήσει την κυβέρνηση αν ο προϋπολογισμός γίνει πλεονασματικός και αυτοί θα έχουν χάσει τις εργασίες τους ή τις επιχειρήσεις τους” τονίζεται στην εισήγησή τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το συνολικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών ίσως ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια αν και άλλες πηγές ανεβάζουν το κόστος υψηλότερα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, έκανε λόγο για “τεράστιο κόστος” και κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την “πολυτέλεια” της δημιουργίας δικτύου ευρυζωνικότητας για γρήγορο ίντερνετ (συνολικού κόστους μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων) και να διαθέσει τα χρήματα αυτά για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η πρωθυπουργός κα Γκίλαρντ δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή της θα διαθέσει τα απαραίτητα ποσά για τα έργα υποδομής χωρίς να εγκαταλείψει την προσπάθεια για πλεονασματικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2012 – 2013.
Στο μεταξύ μια εβδομάδα μετά τις πλημμύρες σε περιοχές της Κουϊνσλάνδης οι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν για να δουν αν τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα.
Πολλοί κάνουν λόγο για “πλήρη καταστροφή”. Στην επιχείρηση καθαρισμού θα τους βοηθήσουν και Βρετανοί ειδικοί όπως δήλωσε ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ.
Εξάλλου στην αποκατάσταση των ζημιών συμμετέχουν πολυάριθμοι εθελοντές και αρκετοί από τη Νέα Ζηλανδία.
Σήμερα (Τετάρτη) θα γίνει η κηδεία των πρώτων θυμάτων. Της 43χρονης Ντόνας Μαρί Ράις και του 13χρονου γιου της Τζόρνταν που πνίγηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουγούμπα.
Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κουϊνσλάνδη ανήλθε στους 20 ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμα 12 άτομα.
Οι καταρρακτώδεις βροχές τώρα απειλούν την πολιτεία της Βικτώρια, όπου τα νερά από τις πλημμύρες κατακλύζουν την περιοχή του Χόρσαμ.
Οι πλημμύρες έχουν πλήξει 58 κωμοπόλεις της Βικτώριας, 1.700 ακίνητα πλημμύρισαν και περίπου 4 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους στο βόρειο και κεντρικό μέρος της Βικτώρια.
Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ απηύθυνε έκκληση στη γενναιοδωρία του οικονομικού κόσμου όταν ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας με συμμετοχή επικεφαλής επιχειρήσεων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.
“Ο αυστραλιανός οικονομικός τομέας φάνηκε ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρος. Όμως με δεδομένη την έκταση της καταστροφής, πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, δήλωσε η Γκίλαρντ.
Η τράπεζα ΑΝΖ εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση της Κουίνσλαντ, όπου οι κύριες δραστηριότητες είναι τα ορυχεία και η γεωργία, “μπορεί να έχει κόστος της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας.
Η Γκίλαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Καμπέρα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα φόρο “πλημμυρών” για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες “ανεύθυνες”.
Μετά τις πλημμύρες ζητούν αύξηση της μετανάστευσης
Δεν πρόλαβαν να αποτραβηχτούν τα νερά από τις βιβλικές πλημμύρες που έπληξαν το Κουίνσλαντ, και άρχισαν να πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που δέχεται η Αυστραλία.
Μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των ειδικευμένων μεταναστών προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες της χώρας που δημιούργησαν οι καταστροφικές πλημμύρες.
Ο οργανισμός Commsec διαπιστώνει ότι οι ελλείψεις που υφίστανται στους ειδικευμένους εργάτες θα επιδεινωθούν, λόγω του ότι θα απαιτηθεί μεγάλος αριθμός εργαζομένων για να εργαστεί για την ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των ζημιών που επέφεραν οι πλημμύρες. Οι ελλείψεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξήσει τον αριθμό των ειδικευμένων μεταναστών που δέχεται η χώρα.
Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την αυστραλιανή οικονομία.