«Στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται η μεγαλύτερη συλλογή απειλών για την ασφάλεια σήμερα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες δημόσια συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ευρώπης στην αντιμετώπισή τους.
Αναλογιζόμενος μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, ακόμη και μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, τόνισε ότι θα επικρατούσε «φτώχεια, κοινωνικός αναβρασμός, ενίσχυση των άκρων στην πολιτική», όμως προβλήματα όπως το μεταναστευτικό κύμα θα συνέχιζαν να υφίστανται.
«Θα μπορούσε η Ευρώπη να επιτρέψει τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να τη διαχειριστεί η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε στη δημόσια συζήτηση που διοργανώθηκε αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με την ελληνική έκδοση της επιθεώρησης «Foreign Affairs» και το ευρωπαϊκό forum European Security Round Table.
Στην παρέμβασή του ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του German Marshall Fund Ιαν Λέσερ ανέλυσε τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: «Μια Ελλάδα αποδυναμωμένη δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν δύναμη συμφιλίωσης στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Προειδοποίησε ότι κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δεκαετία αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία. «Οσο περισσότερο διαρκέσει η σύγκρουση, τόσο περισσότερο θα “εξαχθεί” στην περιοχή και τόσο σοβαρότερες θα είναι οι “εξαγωγές” αυτές». Αλλά και η Αίγυπτος μπορεί να επιδεινωθεί, «με χειρότερο σενάριο την κατάρρευσή της».
Ο Τζέιμς Σία, αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας για θέματα ασφάλειας του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση να μην πιαστούμε στον ύπνο όπως με το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης στην Τυνησία. Ανέλυσε τα πιθανά σημεία τριβής: το νερό, η αύξηση του πληθυσμού, η Συρία, το Σινά, η ανακάλυψη φυσικού αερίου αλλά και η Δυτική Μεσόγειος (Δυτική Σαχάρα, Μάλι). «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα βρίσκει νέα καταφύγια στις περιοχές αυτές», είπε.
Αλλά και ο Κρίστιαν Μπέργκερ, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της EE για θέματα Β. Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Αραβικής Χερσονήσου, Ιράν και Ιράκ, προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ελέγχου σε ορισμένες περιοχές τις καθιστά ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστές».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, κάτι που έγινε εμφανές με αφορμή την πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα της Παλαιστίνης.