Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι αποφάσισε να αναγνωρίσει, ως ισότιμα των κοινοτικών, τα συστήματα εποπτείας των λογιστικών ελέγχων δέκα τρίτων χωρών.
Πρόκειται ειδικότερα για τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, την Κροατία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία.
Εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για ενισχυμένη διεθνή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και αυτών των τρίτων χωρών, με στόχο τελικά την αμοιβαία εμπιστοσύνη στους λογιστικούς ελέγχους που διενεργούνται. Σύμφωνα με τον αρμόδιο για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, στα οφέλη που θα προκύψουν από την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του υπερβολικού κόστους λειτουργίας για τα λογιστικά γραφεία, η αποφυγή της επικάλυψης στις εργασίες τους και κυρίως η ενίσχυση της προστασίας για τους επενδυτές, διασφαλίζοντας λογιστικούς ελέγχους υψηλού επιπέδου.
Η απόφαση προβλέπει επίσης μια μεταβατική περίοδο, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου 2012, για την υπαγωγή σε αυτή τη συμφωνία και άλλων 20 τρίτων χωρών (Αμπού Ντάμπι, Βερμούδες, Βραζιλία, διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο του Ντουμπάι, Αίγυπτος, [νήσος] Γκέρνσεϊ, Χονγκ Κονγκ, Νησιά Μαν, Νησιά Καϊμάν, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Τζέρσεϊ, Μαλαισία, Μαυρίκιος, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία).
Προβλέπεται ότι στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, τα συστήματα λογιστικών ελέγχων αυτών των χωρών θα μπορούν να λειτουργούν εντός της ΕΕ, χωρίς την υποχρέωση να υπόκεινται σε κοινοτική εποπτεία και χωρίς την υποχρέωση εγγραφής στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, στο οποίο δραστηριοποιούνται. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι για να επωφελούνται οι τρίτες αυτές χώρες από αυτή τη ρύθμιση, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους ελάχιστους κανόνες περί πληροφόρησης, ώστε να διασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας για τους επενδυτές.