Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η Ιταλία, με τη «μούμια» Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το μπαράζ επικριτικών ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων εναντίον του να ξιφουλκεί κατά μέσων ενημέρωσης αλλά και του Μάριο Μόντι.
Συγκεκριμένα, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε εκπομπή του «Canale 5», που ανήκει στην τηλεοπτική του αυτοκρατορία, κατηγόρησε το Μόντι ότι εφαρμόζει πολιτικές που υπαγορεύονται από το Βερολίνο οι οποίες και ωφελούν τη Γερμανία, επιδεινώνοντας παράλληλα την κατάσταση στην Ιταλία.
Σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ηγηθεί μίας «μετριοπαθούς» πολιτικής συμμαχίας θα αποσυρθώ, δήλωσε ο καβαλιέρε.
«Πρότεινα στον Μόντι να είναι υποψήφιος σαν ηγέτης του μετριοπαθούς Κέντρου και μου δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί. Αν αυτή η θέση αλλάξει, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να κάνω πίσω… Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερλουσκόνι.
Ο Καβαλιέρε, που διεξάγει την 6η προεκλογική εκστρατεία της καριέρας του, ήταν ασυγκράτητος: «Τι μας ενδιαφέρει σε τι επίπεδο βρίσκεται το σπρεντ και η διαφορά με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα;» διερωτήθηκε, για να εκφέρει την άποψη ότι «το σπρεντ είναι μια απάτη με την οποία κάποιοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν την πολιτική παράταξη που είχαν ψηφίσει οι Ιταλοί».
Δεν έλειψαν και οι αναφορές στην Ελλάδα: «Είπα όχι στην κυρία Μέρκελ όταν ήθελε να περάσει πολιτικές που θεωρούσα ότι θα οδηγούσαν την Ελλάδα στα πρόθυρα εμφυλίου» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Συνέχισε την επίθεση επιμένοντας ότι όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες έχουν χειροτερέψει από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Μάριο Μόντι. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, λέγοντας πως «συνιστούν προσβλητική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
Από τη… χειμαρρώδη αυτή παρέμβαση γίνεται σαφές ότι η προεκλογική του εκστρατεία θα κινηθεί γύρω από τον άξονα ευρώ-Μόντι-Γερμανία και ανατροπή της λιτότητας-επιστροφή στην ανάπτυξη. Αποκάλυψε επίσης ότι υποψήφιοι θα είναι ξανά μόλις ένα 10% εκ των σημερινών βουλευτών του κόμματος Λαός της Ελευθερίας PdL. Οπως, πάντως, επισημαίνεται, και καθώς το PdL κινείται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, η στρατηγική Μπερλουσκόνι δεν έχει στόχο να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να εξασφαλίσει αρκετή δύναμη στη Γερουσία ώστε να… κάνει τη ζωή δύσκολη στην Κεντροαριστερά που προβάλλεται ως φαβορί, αφενός για να εξασφαλίσει και τα δικά του συμφέροντα (εναντίον του εκκρεμούν αρκετές δίκες) και αφετέρου γιατί σ’ ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε ενδεχομένως να στήσει τις βάσεις για μια ολική επαναφορά.
Στον χείμαρρο Μπερλουσκόνι επιχείρησε να απαντήσει ο Μόντι, ο οποίος μιλώντας στη RAI επισήμανε πως τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία για να επανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας ως προς το οικονομικό της μέλλον.
Προειδοποίησε δε ότι «μαγικές λύσεις», όπως αυτές που υπόσχονται κάποιοι υποψήφιοι, δεν υπάρχουν. Απέφυγε, επίσης, για ακόμα μία φορά να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Αν πάντως συμμετάσχει, θα έχει εκτός από την υποστήριξη κεντρώων σχηματισμών, της Καθολικής Εκκλησίας και των επιχειρηματιών και τη στήριξη της? Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στηρίζει «τα όσα έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων» και εμφανίζεται βέβαιη ότι η Ιταλία θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τις εκλογές.
Ο ίδιος ο Μόντι, από το Οσλο όπου βρέθηκε για την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ, φρόντισε να καθησυχάσει εταίρους και χρηματαγορές βεβαιώνοντας ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία θα ανταποκριθεί με υπευθυνότητα στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ.