Πλήθος κόσμου χειροκρότησε απόψε θερμά τον Κύπριο Νομπελίστα στην Οικονομία Χριστόφορο Πισσαρίδη σε εκδήλωση, την οποία οργάνωσε προς τιμή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η εκδήλωση, στην οποία ήταν παρών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, έγινε στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και πολλοί την παρακολούθησαν σε άλλη αίθουσα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Ο καθηγητής Πισσαρίδης μίλησε με θέμα “Ισορροπία στην Αγορά Εργασίας όταν υπάρχουν τριβές Αναζήτησης”.
Στην ομιλία του ανέλυσε τις θεωρίες του, που αφορούν την αγορά εργασίας, για τις οποίες βραβεύθηκε μαζί με τους καθηγητές Πίτερ Ντάϊμοντ και Ντέϊλ Μόρτενσεν από τη Σουηδική Ακαδημία.
Ο Κύπριος Νομπελίστας είπε ότι δεν τον ικανοποιούσε ούτε η καθαρά «εθελοντική» άποψη της ανεργίας, όπου τα άτομα επιλέγουν αν θα δουλέψουν ή όχι, ούτε η Κεϋνσιανή «ακούσια» άποψη, σύμφωνα με την οποία το άτομο είναι αδρανές περιμένοντας να κληθεί από κάποιον απροσδιόριστο για δουλειά.
«Κατά την άποψη μου η ιδέα της διμερούς σύμπραξης (two-sided matching) είχε καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, γιατί βασιζόταν στην μικροοικονομική θεωρία και γιατί μπορούσε να εξηγήσει την πραγματικότητα γύρω από την ανεργία. Επέτρεπε ακόμη να μελετηθούν μοντέλα ισορροπίας με πιο ρεαλιστικά χαρακτηριστικά, όπως η ανομοιογένεια μεταξύ εργαζομένων ή θέσεων εργασίας και οι διαφορές στη θεσμική δομή των αγορών εργασίας», ανέφερε.
Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η ανεργία που διαρκεί για ένα χρόνο ή περισσότερο, είναι, εξήγησε ο καθηγητής Πισσαρίδης, «μια σοβαρή συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, που απομακρύνει τους εργάτες από το εργατικό δυναμικό, και προεκτείνει την επίδραση που έχει η ύφεση πάνω στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού».
Η θεωρία των μισθών αποτελεί «κλειδί» για την κατανόηση της λειτουργίας των αγορών εργασίας, επεσήμανε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε ότι στη σύγχρονη θεωρία πρέπει να διερευνηθεί εκτενέστερα ο ρόλος των θεσμικών οργάνων στα επίσημα μοντέλα και αυτή είναι μια περιοχή που πρέπει να προσελκύει περισσότερη προσοχή στο μέλλον.
Επίσης, ανέφερε ότι έχει υποστηρίξει ότι η ακαμψία μισθών είναι ένα θέμα τόσο σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε στα Μακροοικονομικά. Οι αγορές με τριβές, πρόσθεσε, μπορούν να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες δυνατότητες για το θέμα της ακαμψίας μισθών και υπέδειξε ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να τις διερευνήσει.
«Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει ανοίξει πόρτες, τις οποίες θεωρούσαμε ερμητικά κλειστές μέχρι πρόσφατα», κατέληξε ο Κύπριος Νομπελίστας.
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι από το 2009 επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος της έδρας Marfin Laiki Bank στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και αυτό το εξάμηνο θα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου.
Τον κ. Πισσαρίδη καλωσόρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του στο Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί ως ένα ζωντανό πρότυπο και ως μια συνεχής έμπνευση για τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές.
Αισθανόμαστε, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ενδυναμωμένοι από την παρουσία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και «αυτό μας βοηθά να οραματιζόμαστε και να δουλεύουμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι και πώς θα κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη».
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών καθηγητής Λούης Χριστοφίδης και ο αντιπρόεδρος της Marfin Νεοκλής Λυσάνδρου.