Η Τουρκία και η Γαλλία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους, όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εξετάζει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσαν στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Νικόλ Μπρικ.
«Συζητήσαμε με τον υπουργό τα σημαντικά προγράμματα της Τουρκίας σχετικά με εξοπλισμό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία έχει εταιρείες άριστες στον τομέα αυτό, άρα είναι φυσικό να έχουμε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η Μπρικ προς τους δημοσιογράφους προσθέτοντας με νόημα πως «θέλουμε η Τουρκία να αποκτήσει την καλύτερη κι ασφαλέστερη τεχνολογία, κι εμείς από τη πλευρά μας γνωρίζουμε καλά το συγκεκριμένο πεδίο».
«Είμαστε ενήμεροι για τις πυρηνικές τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η Γαλλία και θα έχουμε μια ολόκληρη σειρά συζητήσεων [με τη Γαλλία] προκειμένου να δούμε ποια έργα θα τους δώσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιλντίζ, καταλήγοντας εξίσου εμφατικά και με αφορμή τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις των δυο κρατών, πως «ζητή
Οι σχέσεις των δυο χωρών πέρασαν μια κρίση με αφορμή το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο από την γαλλική Βουλή και το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους έως 45.000 ευρώ όσους δημόσια αρνούνται την γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Τούρκοι απορρίπτουν τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψουν τις σφαγές των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν το 1915. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
Η Τουρκία προβλέπει να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς μέσα σε πέντε χρόνια για να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό για την ενέργεια. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνήψε το 2010 μια συμφωνία με τη Ρωσία για να κατασκευάσει ένα πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, ενώ η Άγκυρα πρόκειται να κατασκευάσει το δεύτερο εργοστάσιο στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα με την Κίνα, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να διεκδικούν την ανάθεση της κατασκευής του.