Οι εννιά βορειοευρωπαίοι ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Ντέηβιντ Κάμερον και βρέθηκαν χτες στο Λονδίνο, ασχολήθηκαν με το θέμα της ανάπτυξης και της καινοτομίας στις πράσινες τεχνολογίες
Αναλυτικότερα, στη συνέχεια της προεκλογικής του δέσμευσης ο κ.Κάμερον έλαβε ορισμένες “πράσινες” πρωτοβουλίες ( “πράσινα στεγαστικά δάνεια” ή επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών Ι.Χ.) και αποφάσισε να επενδύσει πολιτικά σ’ αυτές ασκώντας διεθνή διπλωματία. Προσκάλεσε λοιπόν τους ηγέτες της Δανίας, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Εσθονίας, Λεττονίας και Λιθουανίας από κοινού με εκατό περίπου επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο και δεν προσκάλεσε κανέναν αξιωματούχο της ΕΕ.
Ο βρετανός οικοδεσπότης απευθυνόμενος στα ΜΜΕ σημείωσε πως στόχος είναι η δημιουργία μιας “πρωτοπορίας”, καθώς “η βόρεια Ευρώπη αποτελεί μια συμμαχία κοινών συμφερόντων”, ενώ και ο Σουηδός ομόλογός του Φρ.Ράινφελντ προέταξε το γεωγραφικό στοιχείο τονίζοντας πως “οι συζητήσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες διαφέρουν κάπως, μερικές φορές, από τις συζητήσεις που γίνονται στην κεντρική και νότια Ευρώπη”.
Κατά τις σχετικές ανταποκρίσεις, στη σύνοδο μεταξύ άλλων εξετάσθηκαν ιδέες όπως είναι η δημιουργία ενός μεγάλου μετασχηματιστή που θα συγκεντρώνει και θα διανέμει την αιολική ενέργεια από τη Βόρεια Θάλασσα προς τις ευρωπαϊκές πόλεις, η ευρύτερη χρήση του internet στην παροχή υπηρεσιών κ.α. Ο Βρετανός ηγέτης σημείωσε σχετικά, πως έργα αυτού του είδους θα πρέπει να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και υπογράμμισε πως στη σύνοδο του Λονδίνου δημιουργήθηκε “ένα μεγάλης αξίας νέο δίκτυο”.
Αξιοσημείωτο είναι τέλος, ότι στα σχόλια ευρωπαίων αναλυτών για την πρωτοβουλία του συντηρητικού βρετανού ηγέτη, κυβερνητικά στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράμμιζαν πως ο κ.Κάμερον δεν επιζητά τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού πόλου προς την ΕΕ.