«Αντιευρωπαϊκή και ανάξια σχολιασμού» χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων, Γιώργος Χατζημαρκάκης, την πρόταση του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Γκίντερ Κρινγκς, περί αποχώρησης της Ελλάδας από το Σύμφωνο του Σένγκεν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γ. Χατζημαρκάκης, αναφέρει: «Αιτήματα για αποχώρηση της Ελλάδας από το Σύμφωνο του Σένγκεν είναι αντιευρωπαϊκά και ανάξια σχολιασμού. Η δήλωση δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο κόμμα όπως τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων τονίζει ότι η αποχώρηση από το χώρο του Σένγκεν δεν λύνει το μείζον πρόβλημα των προσφύγων, το οποίο στην ουσία είναι ευρωπαϊκό. Σημειώνει, μάλιστα, πως οι Έλληνες δεν μπορούν μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την εκτεταμένη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η ροή των προσφύγων μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Η δράση του Frontex πρέπει να είναι πιο αποδοτική, ιδιαίτερα στα ελληνικά σύνορα. Παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε αυτό το πεδίο και καλείται να λάβει κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τονίζει ο Γ. Χατζημαρκάκης.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής τονίζει την ανάγκη να επανεξεταστεί η Σύμβαση του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην χώρα εισόδου τους, στην οποία πρέπει να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου και καταλήγει λέγοντας: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα φόρμουλα κατανομής προσφύγων εντός της ΕΕ. Μόνο τότε θα δοθεί ανάσα στις χώρες που πλήττονται από το πρόβλημα της μεγάλης ροής προσφύγων».
Την περασμένη Τετάρτη ορισμένοι βουλευτές του CDU ζήτησαν την απόσυρση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, θεωρώντας την ανίκανη να διαχειριστεί τα σύνορά της και να ελέγξει τη ροή των μεταναστών. Την ίδια ημέρα ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναστείλει για ένα χρόνο την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να βοηθηθεί στο να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των λαθρομεταναστών στο έδαφός της και να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που σήμερα είναι «ανησυχητική και πολύ δύσκολη».
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν καθώς δεν «υπάρχει καμία νομική βάση για κάτι τέτοιο» όπως εξήγησε.
Διαβάστε επίσης: Günter Krings: Εκτός Σένγκεν η Ελλάδα!