Το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τη διακήρυξη που προλειαίνει το έδαφος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη.
Η διακήρυξη –περισσότερο συμβολικής αξίας και μη δεσμευτική– απέσπασε 85 ψήφους καθώς την ενέκριναν το εθνικιστικό κόμμα Σύγκλιση και Ένωση (CiU) του προέδρου Αρτούρ Μας, το αριστερό αποσχιστικό κόμμα ERC και δύο μικρότεροι σχηματισμοί που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, οι Σοσιαλιστές και το μικρότερο κόμμα των Ciutadans (Πολίτες), συνολικά 41 βουλευτές, ψήφισαν κατά. Δύο βουλευτές δήλωσαν παρόντες, δύο απουσίαζαν και άλλοι πέντε αρνήθηκαν να ψηφίσουν.
Η διακήρυξη περιγράφει την Αυτόνομη Περιοχή των 7,6 εκατ. κατοίκων ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο», με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.
Ωστόσο, για να αποφευχθούν τριβές και παρανοήσεις, στη διακήρυξη δεν περιλαμβάνεται κάποια αναφορά στην Καταλονία ως μελλοντικού «κράτους».
Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με τρόπο αυστηρά δημοκρατικό. Επίσης, το καταλανικό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να διαπραγματευτεί τη διαδικασία με το ισπανικό κράτος, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα.
Το επόμενο, σαφέστερο αυτή τη φορά, βήμα για την Καταλονία θα ήταν η σύσταση ενός Μεταβατικού Συμβουλίου που θα διερευνήσει την προοπτική του δημοψηφίσματος και θα συμβουλεύσει την κυβέρνηση.
Ο Μας, που χαρακτήρισε «ιστορική» αυτήν την ψήφο του Κοινοβουλίου, έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα θα προκηρυχθεί μέσα στο 2014. Η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει δηλώσει πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας και σκοπεύει να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Ωστόσο και ο Μας έχει δηλώσει πως θα προσφύγει εναντίον της Ισπανίας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ενόψει της ψηφοφορίας, χιλιάδες άνθρωποι, υποστηρικτές και μη του δημοψηφίσματος, διαδήλωσαν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.
Η Καταλονία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ισπανία, και πολλοί κάτοικοί της πιστεύουν πως η περιοχή δεν θα βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση εάν δεν χρειαζόταν οι φόροι που πληρώνουν να πηγαίνουν στη Μαδρίτη, εισπράττοντας οι ίδιοι λίγα αναλογικά με όσα δίνουν.