Εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών τόνιζε σε αποψινές δηλώσεις του ότι η στάση της Αυστρίας στο θέμα επαναπροώθησης στην Ελλάδα, ατόμου, αιτουμένου ασύλου, παραμένει αμετάβλητη και μετά την προχθεσινή απόφαση της Γερμανίας για τη διακοπή, για έναν χρόνο, των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, όπως και μετά τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά της επαναπροώθησης Αφγανού υπηκόου από το Βέλγιο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, και μετά τις αποφάσεις αυτές δεν προκύπτουν αλλαγές για την Αυστρία, η οποία θα συνεχίσει να εξετάζει σε βάθος κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά και πως θα εξετάζονται περισσότερο από την Αυστρία και αιτήσεις ασύλου για τις οποίες την αρμοδιότητα, στη βάση της Συμφωνίας “Δουβλίνο ΙΙ”, θα είχε η Αθήνα.
Ο ίδιος πρόσθετε, πως η Αυστρία βοηθεί επιπλέον για μια βελτίωση της κατάστασης ασύλου στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε διμερές και προς τούτο έχει αποστείλει ειδικούς της στην Ελλάδα για να στηρίξουν τις εκεί υπηρεσίες ασύλου.
Μόλις πριν μερικές εβδομάδες το Αυστριακό Δικηγορικό Επιμελητήριο είχε ζητήσει τη γενική διακοπή από τις αυστριακές αρχές της διαδικασίας επαναπροώθησης ατόμου, αιτουμένου ασύλου, προς την Ελλάδα, επικαλούμενοι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής ασύλου. Όπως τόνιζε το ίδιο, ως εκ τούτου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της ο κανονισμός “Δουβλίνο 2” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για επαναπροωθήσεις σε όλα τα κράτη-μέλη της καθώς αυτά θεωρούνται ως σίγουρα.
Η όλη συζήτηση ως προς τις επαναπροωθήσεις από την Αυστρία προς στην Ελλάδα, διεξάγεται εδώ και μήνες, ενώ τέλη Οκτωβρίου, με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, κάνοντας δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής, φάνηκε πως έθετε πλέον ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι, πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη άρει την επαπαναπροώθηση στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και μόλις προχθές η Γερμανία.
Η Αυστρία, παρά την κριτική διαφόρων οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, συνέχιζε τις επαναπροωθήσεις, τις οποίες η υπουργός Εσωτερικών, Μαρία Φέκτερ, δικαιολογεί με το γεγονός, όπως τονίζει, ότι η Αυστρία υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την πρώτη αποδοχή προσφύγων.
Ακόμη η κ. Φέκτερ διατείνεται ότι η επαναπροώθηση γίνεται στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και ως εκ τούτου η ίδια δεν θεωρεί σωστό να θέσει εκτός ισχύος μια τέτοια συμφωνία και εξάλλου, όπως η ίδια προσθέτει, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποποιείται της ευθύνης της.