Νέο κύμα βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων, το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε σε διάλογο για την «επίλυση των πολιτικών διαφορών» – αφήνοντας παράλληλα ανοικτά μέτρα όπως κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση κυκλοφορίας στις «εύφλεκτες» περιοχές.
Το τελευταίο τριήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι στους δρόμους της Αιγύπτου, αρχικά στις διαδηλώσεις κατά του Μόρσι με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης κατά του προηγούμενου καθεστώτος και έπειτα στις συγκρούσεις του Σαββάτου με αφορμή την ετυμηγορία για τις περυσινές ταραχές στο γήπεδο του Πορτ Σαΐντ.
Από την πλευρά τους, οι ομάδες της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν στο Μόρσι ευθύνη για την «υπέρμετρη βία εναντίον των διαδηλωτών», απειλώντας, όπως ανέφερε το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος.
Το απόγευμα του Σαββάτου, το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο και καταδίκασε τη βία στους δρόμους της χώρας καλώντας σε «ευρύ εθνικό διάλογο με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εθνικών προσωπικοτήτων» για να επιλύσει τις πολιτικές διαφορές στην Αίγυπτο.
Ο διάλογος, όπως ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Πληροφόρησης Σαλάχ Μακσούντ, θα στοχεύει στη διασφάλιση του «δίκαιου και διαφανή χαρακτήρα» των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών.
Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο υπουργός Άμυνας, θα εξετάσει επίσης την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή την απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές που έχουν σημειωθεί οι αναταραχές, συμπληρώνει το ανακοινωθέν.
Ο στρατός έχει ήδη βγει στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη στο Πορτ Σαΐντ, αν και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι και αργά το απόγευμα. Ο στρατός χρησιμοποιήθηκε γενικά για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων στο ενδιάμεσο στρατιωτικό καθεστώς μετά την πτώση του Μουμπάρακ, αλλά κρατούσε «χαμηλό προφίλ» μετά την άνοδο του Μόρσι -και η ανάπτυξή του είναι ενδεικτική της κατάστασης.
32 νεκροί στο Πορτ Σάιντ
Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Αίγυπτο, μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 από τους κατηγορουμένους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στην πόλη Πόρτ Σάιντ τον περασμένο χρόνο.
Θωρακισμένα οχήματα και η στρατιωτική αστυνομία ξεχύθηκαν στους δρόμους του Πορτ Σάιντ, όπου οι διαδηλωτές έκαιγαν ελαστικά και ακούγονταν πυροβολισμοί εις διαμαρτυρία για το γεγονός ότι άνθρωποι από την πόλη τους κατηγορήθηκαν πέρυσι για το θάνατο 74 ατόμων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.
Οι συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οπαδοί της Αλ-Μασρί και οι οικογένειες των κατηγορούμενων υποστηρίζουν ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Πορτ Σάιντ για να επιβάλουν την τάξη.
Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων στη γειτονική πόλη Σουέζ μετά από τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, κατά τις οποίες 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 530 τραυματίστηκαν, με αφορμή τη χθεσινή δεύτερη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής “σωτηρίας” με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.
Τα πολύνεκρα επεισόδια στο Στάδιο Πορτ Σάιντ είχαν σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί. Οι συγκρούσεις εκτυλίχθηκαν μετά το τέλος του αγώνα των δύο ομάδων, όπου η γηπεδούχος ομάδα Αλ-Μάρσι είχε νικήσει με 3-1. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους 74 άνθρωποι, ενώ πάνω από 1000 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη χειρότερη ποδοσφαιρική τραγωδία στη χώρα.