Οι προτεραιότητες της ΠΓΔΜ, με έμφαση στις διαδικασίες ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στο ζήτημα του ονόματος, συζητήθηκαν σήμερα στη συνάντηση του προέδρου της ΠΓΔΜ με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της χώρας για το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε ότι αυτή είναι γνωστή και απανταχού εκπεφρασμένη, ότι δηλαδή η λύση πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των σχετικών Ψηφισμάτων.
«Κάθε απόκλιση από αυτό το πλαίσιο η οποία άπτεται της ταυτότητάς μας και η επέκταση του ζητήματος της ονομασίας στη γλώσσα μας παρεμποδίζουν κατά κάποιον τρόπο την εξεύρεση λύσης. Γι’ αυτό εμείς αναπτύσσουμε πάντοτε τις θέσεις μας στον κ. Νίμιτς, ότι δηλαδή πρέπει να εμμείνουμε στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Τότε μόνον είναι δυνατόν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία πράγματι θα απελευθερώσει τις καθοριστικές για εμάς ευρωατλαντικές διαδικασίες», δήλωσε, ο κ. Ιβάνοφ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για τις συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου.
Ερωτηθείς αν σχεδιάζεται φέτος να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας ή αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καταθέσει κάποια πρόταση η οποία θα μπορούσε να ήταν αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόταση από τον κ.Νίμιτς», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενου κόμματος “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση”, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει οποιαδήποτε πρόταση για το θέμα της ονομασίας, η οποία, όπως σημείωσε, «δεν θα θίξει ζητήματα εθνικής ταυτότητας».
Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, “DUI”, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι παρουσίασε την πρόταση του κόμματος του για ενεργότερη ενασχόληση των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας, για την οποία, όπως είπε, υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλους τους συμμετέχοντες της σημερινής συνάντησης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι συστάσεις και οι προτεραιότητες που προκύπτουν από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, ο εορτασμός των δύο σημαντικών επετείων (20 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας και 10 χρόνια από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας), καθώς και η διεξαγωγή της απογραφής του πληθυσμού της ΠΓΔΜ η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.