Κατηγορίες οι οποίες άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι 11 Ιρανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν λόγω αδικημάτων που σχετίζονται με τη δραστηριότητά τους στον Τύπο, αλλά «εξαιτίας των σχέσεών τους με το εξωτερικό», εξήγησε ο Χοσεϊνί, στο υπουργείο του οποίου υπάγονται τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και οι ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ.
Η ιρανική Υπηρεσία Πληροφοριών επί του παρόντος συνεχίζει να εξετάζει την υπόθεση των δημοσιογράφων και εάν «επιβεβαιωθούν» οι κατηγορίες περί απειλής για την εθνική ασφάλεια, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πολυετείς ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης.
Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται για τέσσερις καθημερινές εφημερίδες, μία εβδομαδιαία και το ειδησεογραφικό πρακτορείο ILNA, συνελήφθησαν την προηγούμενη βδομάδα ως ύποπτοι «για συνεργασία με αντεπαναστατικά μέσα ενημέρωσης που εκπέμπουν τα προγράμματα τους στην περσική γλώσσα».
Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί την ορολογία αυτή για ξένα μέσα ενημέρωσης όπως η υπηρεσία του BBC στη γλώσσα φαρσί και η «Φωνή της Αμερικής», τα προγράμματα των οποίων είναι διαθέσιμα στο Ιράν μέσω δορυφόρου.
Το ιρανικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι οι δύο υπηρεσίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται αντίστοιχα από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έχουν στόχο να βλάψουν την Ισλαμική Δημοκρατία και δεν έχουν άδεια να λειτουργούν στο Ιράν.
Κάθε συνεργασία διαπιστευμένων Ιρανών δημοσιογράφων με τα δύο αυτά δίκτυα θεωρείται ποινικό αδίκημα.