Το Ιράν έχει την τεχνική δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και οι δραστηριότητές του αναφορικά με την κατασκευή ατομικής βόμβας δεν φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί, αναφέρει επιστημονική έκθεση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αξιολόγηση από πλευράς των ΗΠΑ ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει μείνει πίσω.
Το πόρισμα της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) ενώ διεξάγονται οι συνομιλίες του Ιράν με την ομάδα 5+1 στην Κωνσταντινούπολη, ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις σχετικά με το αν το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης συνεχίζεται απρόσκοπτα.
“Οι υπολογισμοί που βασίστηκαν στα στοιχεία της IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) δείχνουν ότι το Ιράν έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του στο θέμα του εμπλουτισμού τον τελευταίο χρόνο”, είπε η Ιβάνκα Μπαρζάσκα, συνεργάτης της FAS.
“Σε αντίθεση με τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων και πολλών ειδικών, το Ιράν σαφώς δεν δείχνει να επιβραδύνει το πυρηνικό του έργο”, συμπλήρωσε η ίδια.
Η Μπαρζάσκα είπε ότι “δεν τίθεται θέμα” ότι το Ιράν έχει τις τεχνικές δυνατότητες να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο αν το επιλέξει.
“Αλλά ακόμα δεν είναι σαφείς οι προθέσεις του. Η Τεχεράνη μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να ενδιαφέρεται να διατηρήσει την επιλογή της κατασκευής πυρηνικών όπλων επ’ αόριστον”.
Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που το Ιράν ισχυρίζεται ότι επιδιώκει. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως υλικό για την κατασκευή ατομικής βόμβας, αν εμπλουτιστεί περαιτέρω, αυτό δηλαδή που η Δύση ισχυρίζεται ότι επιδιώκει η Τεχεράνη.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε αυτό τον μήνα ότι οι επιβληθείσες κυρώσεις έχουν επιβραδύνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δίνοντας έτσι τον χρόνο στη Δύση να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
Τα σχόλιά της ήταν η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση από πλευράς των ΗΠΑ ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει επιβραδυνθεί.
Διαβάστε σχετικά με το διάλογο μεταξύ του Ιράν και των Έξι χωρών που πιέζουν για μεγαλύτερη διαφάνεια του πυρηνικού προγράμματος εδω.