Την αυστηροποίηση των ποινών για τους βιασμούς, που μπορεί να προβλέπουν ακόμη και τη θανατική ποινή, ενέκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ινδίας Πρανάμπ Μουχερτζί.
Ο νέος νόμος εγκρίθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση, αλλά όπως ανέφερε ο στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο.
Η ποινή που επισύρει ο βιασμός κυμαίνεται τώρα από επτά έως δέκα χρόνια κάθειρξη. Ο νέος νόμος ανεβάζει στα 20 χρόνια, από τα δέκα που είναι σήμερα, την ελάχιστη ποινή για τους μαζικούς βιασμούς, βιασμούς ανηλίκων ή βιασμό από αστυνομικό ή από πρόσωπο που κατέχει θέση εξουσίας έναντι του θύματος. Οι ποινές κάθειρξης μπορεί να φθάσουν μέχρι ισόβια χωρίς δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης.
Ο νέος νόμος θεωρεί επίσης ως παράνομη πράξη την ηδονοβλεψία και τη σεξουαλική παρενόχληση που μέχρι τώρα δεν διώκονταν.
Μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση πρότεινε την αυστηροποίηση των ποινών έπειτα από το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας, η οποία βιάστηκε με πρωτοφανή αγριότητα στις 16 Δεκεμβρίου. Η φοιτήτρια πέθανε δεκατρείς ημέρες αργότερα.
Πέντε Ινδοί που κατηγορούνται για το μαζικό βιασμό της φοιτήτριας δικάζονται από ειδικό δικαστήριο στο Νέο Δελχί με διαδικασία που έχει επισπευσθεί. Το Σάββατο οι πέντε κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βιασμό, φόνο και απαγωγή, δήλωσαν αθώοι.
Το δικαστήριο θα αρχίσει την Τρίτη τις ακροάσεις των μαρτύρων, σύμφωνα με έναν δικηγόρο της υπεράσπισης. Ένας άλλος συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε πριν από μερικές ημέρες πως οι δικαστικές κρίσεις θα αποδοθούν «πολύ γρήγορα».