Εκτός ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, αν τολμήσει να ανεξαρτητοποιηθεί
Να αποδυναμώσει το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο επιχείρησε χθες η βρετανική κυβέρνηση, με τη δημοσιοποίηση έκθεσης.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι μία ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να επαναλάβει εξαρχής όλα τα βήματα ένταξής της στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Έθνη και η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, σχεδιάζει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος μέσα στο 2014.
Μέχρι στιγμής, το κόμμα υποβαθμίζει τις διεθνείς επιπτώσεις που θα είχε για τη Σκοτία μία πλήρης ανεξαρτησία.
Στο 57σέλιδο πόνημα το οποίο δημοσιοποίησε η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο αποτελεί προϊόν εργασίας ανεξάρτητων ειδικών στο διεθνές δίκαιο, ωστόσο, η πιθανότητα επιπλοκών για τη Σκοτία εμφανίζεται μεγάλη.
Σύμφωνα με το παράδειγμα της διάλυσης της ΕΣΣΔ και της διαδοχής της από τη Ρωσική Ομοσπονδία στους διεθνείς οργανισμούς, όλες οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αναγκάστηκαν να δομήσουν εκ του μηδενός τις διεθνείς τους σχέσεις.
Η Σκωτία, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες αιτήσεις για να γίνει εκ νέου δεκτή ως χωριστό κράτος σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παρενέβη στη σχετική συζήτηση την Κυριακή, τονίζοντας ότι η Σκοτία έχει όλα τα δικαιώματα του ανεξάρτητου έθνους, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα «τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής της στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Ας το θέσουμε απλά: Η Βρετανία λειτουργεί. Και λειτουργεί καλά. Γιατί να την διαλύσουμε;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της Σκωτίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας αποτελείται σήμερα από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκοτία και τη Βόρειο Ιρλανδία.