Βαριά “σκιά” στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας φαίνεται να ρίχνουν, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, τα βίαια επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, στα Τίρανα, που οδήγησαν στο θάνατο τριών ατόμων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προειδοποίησε τους Αλβανούς πολιτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποτρέψουν τυχόν νέα κρούσματα βίας, ενόψει και της νέας διαδήλωσης που προγραμματίζει η αντιπολίτευση, ενώ ο Σαλί Μπερίσα αναδιπλώθηκε και ανέβαλε την προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη διαδήλωση “κατά της βίας”, που είχε εξαγγείλει το Σάββατο.
“Καλούμε επειγόντως όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία και να αποφύγουν τυχόν προκλήσεις”, ανέφεραν, σε κοινή δήλωσή τους, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Άστον και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης, Στέφαν Φίλε, καταδικάζοντας, παράλληλα, τα αιματηρά επεισόδια στην αλβανική πρωτεύουσα.
“Προκειμένου να προχωρήσει η Αλβανία στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, παροτρύνουμε για ακόμη μια φορά τους Αλβανούς πολιτικούς να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο προκειμένου να επιλύσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, το μακρύ (χρονικά) πολιτικό αδιέξοδο”, σημειώνεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.
Η αλβανική αντιπολίτευση, με “μπροστάρη” το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό τον Έντι Ράμα, ο οποίος είναι επίσης και δήμαρχος Τιράνων, έχει εξαγγείλει νέα διαδήλωση για την προσεχή Παρασκευή, μία εβδομάδα ακριβώς μετά τα βίαια γεγονότα, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο.
“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αποφασιστικό τρόπο, καθώς η λύση είναι ξεκάθαρη: είτε μια ελεύθερη Αλβανία για όλους είτε θα παραμείνει ο λαός υπό την ‘μπότα’ μιας βάρβαρης εξουσίας”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, μιλώντας στην κηδεία ενός εκ των θυμάτων.
Η πολιτική σκηνή της Αλβανίας μοιάζει με “καζάνι που βράζει” και οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2009, όταν ο Σαλί Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για εκτεταμένες παρατυπίες και διαφθορά.
Όπως δε σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1991, η Αλβανία δεν μπόρεσε να διοργανώσει μια εκλογική αναμέτρηση, που να μην συνοδεύεται από καταγγελίες για παρατυπίες και διαφθορά.
Ήδη μέλος του ΝΑΤΟ, με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες, η Αλβανία, μία από τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρώπης, είδε πέρυσι να “μπλοκάρονται” τα ευρωπαϊκά της όνειρα, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου.
Παρά τις όποιες προσπάθειες διαμεσολάβησης από Δυτικούς διπλωμάτες, δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές συμφιλίωσης στον ορίζοντα, με τον Έντι Ράμα να επιμένει σε παραίτηση της “διεφθαρμένης”, όπως τονίζει, σε όλους τους τόνους, κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα και τον τελευταίο να τον κατηγορεί πως επιχειρεί πραξικόπημα, ακολουθώντας το πρόσφατο τυνησιακό μοντέλο.
“Αυτοί (η αντιπολίτευση) είναι οι πραγματικοί δράστες αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Οι χθεσινές (αναφέρεται στην Παρασκευή) αντισυνταγματικές ενέργειες φέρουν το όνομά σας και θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες”, είπε χαρακτηριστικά ο Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Στο μεταξύ, η εισαγγελία έχει εκδώσει έξι εντάλματα σύλληψης για αστυνομικούς που φέρονται να έχουν ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών.
Εκτιμήσεις του προέδρου του Ελληνο-αλβανικού επιμελητηρίου για τα γεγονότα στη χώρα
Την εκτίμηση ότι, τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στα Τίρανα, στη διάρκεια των οποίων τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν θα έχουν συνέχεια και δεν “εγκυμονούν” ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για την παρουσία των Ελλήνων επενδυτών στην Αλβανία, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνοαλβανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Υδραίος.
Ο ίδιος, αν και απουσιάζει, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, από την αλβανική πρωτεύουσα, χαρακτήρισε “ανησυχητικά” τα γεγονότα που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, στο κέντρο των Τιράνων.
Ωστόσο, όπως είπε, “έχω την εντύπωση ότι θα κυριαρχήσει ο κοινός νους και η θέληση, γενικότερα, των Αλβανών πολιτών για ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινότητα (Ευρωπαϊκή Ένωση)”.
Κατά τον κ. Υδραίο, ο οποίος “μετρά” 18 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας στην Αλβανία και, όπως ο ίδιος είπε, έχει δει περισσότερο τεταμένες καταστάσεις, η πολιτική κατάσταση δεν αναμένεται να επηρεάσει την παρουσία των ελλήνων επενδυτών στη βαλκανική αυτή χώρα.
“Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό θέμα” σημείωσε και διατύπωσε την εκτίμηση πως “σύντομα θα επανέλθουμε στην ομαλότητα”.