Όλο και περισσότεροι Γερμανοί εργάζονται τα Σαββατοκύριακα, νυχτερινές ώρες και σε βάρδιες, σύμφωνα με απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς.
Σύμφωνα με την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποίησε σήμερα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, ο αριθμός των Γερμανών που εργάζονται στο τέλος της εβδομάδας, τη νύχτα και σε βάρδιες, σημείωσε αισθητή αύξηση στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών.
Αιτία αυτής της εξέλιξης θεωρείται η διεύρυνση του τομέα της παροχής υπηρεσιών. Το 2011 το ποσοστό των απασχολούμενων που εργαζόταν «μόνιμα ή τακτικά» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έφτασε το 25,3%.
Το αντίστοιχο ποσοστό το 2001 ήταν 20,6%. Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των απασχολούμενων που δουλεύουν τις νυχτερινές ώρες: από 7,8% (2001) σε 9,4% (2011), με το αντίστοιχο ποσοστό στην κατηγορία των εργαζομένων με βάρδιες να αυξάνεται από 13,6% σε 15,6% αντίστοιχα.
Αυξήθηκε ο αριθμός των παραβιάσεων
Το γερμανικό Υπουργείο Εργασίας αποδίδει τις παραπάνω εξελίξεις κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης, που απαιτεί συχνά 24ωρη διαθεσιμότητα. Το ίδιο ισχύει για τον ιατρικό, αλλά και τον τομέα παροχής άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως επισήμανε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας σήμερα στο Βερολίνο.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, η αύξηση των απασχολούμενων που εργάζονται νύχτα, Σαββατοκύριακα και σε βάρδιες «δεν προκαλεί έκπληξη».
Όπως υπογράμμισε, λόγος για πρόβλημα θα μπορούσε να γίνει μόνο εφόσον παραβιάζεται η κείμενη εργατική νομοθεσία, αν οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς αμοιβή ή σε περίπτωση μη κατοχύρωσης των υπερωριών.
Στην απάντησή της, η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι όσοι εργάζονται σε βάρδιες βρίσκονται υπό αυξημένη ψυχική πίεση και ως εκ τούτου διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας τους».
Η ειδική σε ζητήματα αγοράς εργασίας στο γερμανικό κοινοβούλιο από το κόμμα της Αριστεράς Γιούτα Κρέλμαν χαρακτήρισε ανησυχητικούς τους αριθμούς τονίζοντας ότι «το ψυχικό στρες είναι μία ωρολογιακή βόμβα στον κόσμο της εργασίας και πρέπει επιτέλους να περιοριστεί».
Η κ. Κρέλμαν ζήτησε μάλιστα να προστεθεί στην εργατική νομοθεσία μία διάταξη καταπολέμησης του στρες. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας από το 2007 έχει αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο.