Οι περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον εξοπλιστικό τομέα. Ο τζίρος της πολεμικής βιομηχανίας μειώθηκε το 2011 για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη, τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν πολλά κράτη υπό την πίεση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, κατάφεραν πλήγμα στα έσοδα της βιομηχανίας εξοπλισμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τζίρος των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών μειώθηκε κατά 5% παγκοσμίως συγκριτικά με το 2010, φτάνοντας τα 307 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που καταγράφεται μείωση του τζίρου στο εν λόγω πεδίο.
Οι αιτίες της μείωσης εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στην υποχώρηση των αμυντικών δαπανών που επέβαλαν πολλές κυβερνήσεις. Σε αυτήν συνέβαλε επίσης η σταδιακή απόσυρση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η οποία επηρέασε κυρίως τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη.
Κορυφαίοι εκπρόσωποι της εξοπλιστικής βιομηχανίας αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη περιόρισαν την παραγωγική τους βάση, στράφηκαν σε πιο εξειδικευμένες μορφές στρατιωτικών εξοπλισμών ή μεταπήδησαν σε συγγενείς τομείς όπως, για παράδειγμα, την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η Λατινική Αμερική, η Εγγύς Ανατολή και η Ασία παραμένουν οι πλέον προσοδοφόρες περιοχές για την πολεμική βιομηχανία.
Χωρίς αξιόπιστα στοιχεία για την Κίνα
Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι παρά τη μείωση του τζίρου των εξοπλισμών για το 2011, μακροπρόθεσμα, η τάση στην εν λόγω αγορά παραμένει αισθητά ανοδική.
Έτσι, σύμφωνα με το SIPRI, ο τζίρος της βιομηχανίας των εξοπλισμών αυξήθηκε από το 2002 κατά 51%. Μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι πωλήσεις των κυβερνοόπλων (cyber guns).
Σε αντίθεση με τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών σε άλλους τομείς, για την αποτροπή επιθέσεων σε υπολογιστικά συστήματα διατέθηκαν ακόμη περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καταγραφούν συγκεκριμένα στοιχεία, δεδομένου ότι στον τομέα των κυβερνοόπλων σπάνια γίνεται διαχωρισμός μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών σκοπών της αγοράς τους.
Η μεγαλύτερη βιομηχανία στο χώρο των εξοπλισμών παγκοσμίως παραμένει ο αμερικανικός όμιλος Lockheed Martin, με τζίρο (μόνο για τον τομέα των εξοπλισμών) της τάξης των 36,3 δισ. δολαρίων.
Μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρία στη Γερμανία είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Rheinmetall (26η θέση) με αντίστοιχο τζίρο 3 δισ. δολαρίων. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι από την έρευνα του σουηδικού ινστιτούτου απουσιάζουν στοιχεία που αφορούν στις αντίστοιχες κινεζικές βιομηχανίες, ελλείψει αξιόπιστων στοιχείων για την αξιολόγησή τους.