Η HSBC επισημαίνει πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία υπενθυμίζει μεν σε όλους ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην ευρωζώνη δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού αναφορικά με το ευρώ.
«Ο πολιτικός κίνδυνος που φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι σαφώς διαφορετικός από όσα αντιμετωπίσαμε το 2012 με τον άμεσο κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης. Ο αρνητικός αντίκτυπος είναι πολύ πιο περιορισμένος καθώς η αγορά έχει τη διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ΟΜΤ σε οποιοδήποτε αποσταθεροποιητικό περιβάλλον. Υπάρχει σε θέση ο μηχανισμός για να αποτρέψει αυτοτροφοδοτούμενες εντάσεις στις αγορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά σε διάσπαση του ευρώ» αναφέρει η HSBC, η οποία διατηρεί στόχο για το ευρώ τα $1,35.
«Οι προβλέψεις για μία σταθερή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατά το 2013 περιλαμβάνουν αυτή την πραγματικότητα, πολιτικών εμποδίων όπως αυτό στην ευρωζώνη» αναφέρει η HSBC.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και το σαφή κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου, πολλοί σύγκριναν την κατάσταση με τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. H Deutsche Bank πάντως επισημαίνει ότι η κατάσταση στην Ιταλία δεν καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα.
«Ο Μπερλουσκόνι είπε πολλά πράγματα, εκ των οποίων ότι η έξοδος θα ήταν καταστροφική και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί το χρέος και να τυπώσει χρήμα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Ο Γκρίλο έχει δηλώσει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού» αναφέρει η Deutsche Bank και συμπληρώνει: «ακόμη και με αυτό το μπαράζ αντικρουόμενων δηλώσεων, οποιαδήποτε επανάληψη των εκλογών είναι μάλλον απίθανο να τρέξει σε ζητήματα που αφορούν ένα ανοιχτό δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Και η αγορά δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλει αυτό το ζήτημα».