Credit negative χαρακτηρίζει το μεικτό εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς δεν αποκλείεται νέος γύρος εκλογών και παρατεταμένη πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία θα μπορούσε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ή και να ανακόψει το momentum των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει επιτύχει η κυβέρνηση του Mario Monti.
Αυτό είναι συμβατό με την κρατική αξιολόγηση Baa2 της Ιταλίας και το negative outlook που της δόθηκε τον Ιούλιο του 2012. Οι αξιολογήσεις της Ιταλίας αποτυπώνουν την άποψή μας ότι τα ρίσκα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι σημαντικά. Οι ισχυρές επιδόσεις των κομμάτων του Berlusconi και του Grillo, τα οποία και τα δύο είχαν μια ευρώ-σκεπτικιστική πλατφόρμα, αποτυπώνουν την απογοήτευση του εκλογικού σώματος για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Monti.
Μια τέτοια απογοήτευση απειλεί να αναιρέσει την πρόοδο που έχει κάνει το κράτος στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, τα εκλογικά αποτελέσματα αυξάνουν το ρίσκο πολιτικής παράλυσης, καθώς με αυτά τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές, μειώνεται η πιθανότητα ότι ενδεχόμενος νέος γύρος θα λύσει το αδιέξοδο.
Καθώς η Ιταλία έχει το τρίτο μεγαλύτερο ΑΕΠ της ευρωζώνης και τη μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων, η συστημική της σημασία σημαίνει ότι οι εκλογές της φέρουν επιπτώσεις για άλλα κράτη που είναι υπό πίεση στην ευρωζώνη. “Θα περιμέναμε υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι οποίες θα επηρεάσουν το κόστος δανεισμού και άλλων ασθενέστερων κρατών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, επομένως πιθανώς και μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους του ευρώ”.
«Η ικανότητα των αρχών της ευρωζώνης να διαχειριστούν ένα τέτοιο σοκ, θα επηρεαστεί δυσμενώς εάν έχουν μια φτωχή σχέση με την ιταλική κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας για την ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζει η Moody’s.
Επισημαίνει ακόμη ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας εάν υπάρξει περαιτέρω ουσιαστική επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας ή περαιτέρω δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια επιδείνωση στις συνθήκες αναχρηματοδότησης θα ασκούσαν επίσης πιέσεις για υποβάθμιση της ιταλικής αξιολόγησης. «Εάν η πρόσβαση της Ιταλίας στις αγορές ομολόγων γίνει πιο δύσκολη και εάν η χώρα ζητήσει εξωτερική βοήθεια, η κρατική αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί σημαντικά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αξιολόγησης», τονίζει ο οίκος.