Η Σερβία και το Κόσοβο θα υπογράψουν εντός του μήνα συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, καθώς υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον δεν ανέφερε τέτοια συμφωνία μετά τις χθεσινές συνομιλίες της με τη σερβική ηγεσία στις Βρυξέλλες και έκανε μόνο λόγο «ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση».
«Η Πρίστινα, που μέχρι τώρα επέμενε ότι οποιαδήποτε λύση, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο νομικό της πλαίσιο, υποχώρησε» είπε ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος μαζί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχαν συνομιλίες με την κ. Άστον.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί στις 20 ή στις 28 Μαρτίου.
Ο κ. Νίκολιτς χαρακτήρισε τη συνομιλία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «ειλικρινή και χειροπιαστή», τόνισε ότι αφορούσε όλες τις απαραίτητες τροποποιήσεις νόμων που έχουν υιοθετήσει οι αρχές της Πρίστινας, αλλά και των νόμων της Σερβίας, ώστε να καταστεί δυνατή η προστασία της σερβικής κοινότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
«Τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται να υπάρξουν τέτοια αποτελέσματα, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε να επιτευχθεί συμφωνία με την Πρίστινα και αυτό να αποτελέσει κίνητρο για την ΕΕ να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία» είπε ο κ. Νίκολιτς.
«Η αλβανική πλευρά τονίζει ότι στο Σύνταγμα και στους νόμους της τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και σήμερα είναι ήδη εμφανές ότι πρέπει να φροντίσουν για τους πολίτες που ζουν στο Κόσοβο, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι όμηροι φιλοδοξιών πολιτικών από την Πρίστινα και πρέπει να τους διασφαλιστεί καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε πολύ κοντά, αλλά τώρα αυτό εξαρτάται από το αν οι άνθρωποι στην Πρίστινα συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βοηθήσουν το λαό ή μόνον την πολιτική τους καριέρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Η κ. Άστον η οποία θα μεταβεί την Πέμπτη στην Πρίστινα για συνομιλίες με τους αξιωματούχους του Κοσόβου, δήλωσε ότι στη συνάντησή της με τη σερβική ηγεσία «έγινε ανασκόπηση της προόδου στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας».
«Συζητήσαμε κυρίως για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επιτευχθεί και για την ανάγκη οριστικοποίησης των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα, κυρίως για το βόρειο Κόσοβο ενόψει του επόμενου γύρου του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων στις 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Στη συνάντηση υπογράμμισα τη σημασία επίτευξης συμφωνιών για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατό» τόνισε η κ. Άστον.
Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν διαφωνήσει για μία σειρά ζητημάτων, από τα πανεπιστημιακά πτυχία έως τη λειτουργία των τελωνείων από την έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ, πριν από δύο χρόνια, αλλά το ζήτημα του βορείου Κοσόβου είναι το πιο λεπτό.
Το Βελιγράδι ζητά αυτονομία και νομοθετικές και εκτελεστικές εξουσίες για τους σερβικούς δήμους, κυρίως εκείνους στο βορρά. Η Πρίστινα έχει προτείνει χαμηλότερο βαθμό αυτονομίας.
Το αδιέξοδο γύρω από το ζήτημα της αυτονομίας των σερβικών δήμων απειλεί τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, στην οποία πρέπει να υπάρξει πρόοδος ώστε να αρχίσει η Σερβία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.