Ευρωπαϊκά, διμερή και επίκαιρα διεθνή θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ότι “έχουμε κοινό ενδιαφέρον η διαδικασία αυτή να μη σταματήσει”, υπό την προϋπόθεση ότι “ταυτόχρονα θα πληρούνται τα κριτήρια με επάρκεια και σε βάθος”.
Ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Βεστερβέλε κάλεσε την Τουρκία “να μη χάσει την ευκαιρία, να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο του ανταγωνισμού στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων”. Το κεφάλαιο αυτό δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι που έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση της Κύπρου. Το άνοιγμά του εκτιμάται ότι θα έδινε και το μήνυμα πως δεν περιήλθε σε πλήρες τέλμα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κρατώντας όμως ανοιχτή και τη δυνατότητα πιέσεων προς την Άγκυρα.
Αναφορικά με το κυπριακό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε “ευελιξία από όλες τις πλευρές”. Κατά τον κ. Κυπριανού η έκκληση περί “ευελιξίας” απευθύνεται ουσιαστικά προς την Τουρκία και την Τ/Κ ηγεσία στην Κύπρο, καθώς, όπως είπε, αυτοί είναι που μπλοκάρουν την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το Γερμανό ομόλογό του για την πορεία των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει “έμπρακτα και εποικοδομητικά” στη διαδικασία των συνομιλιών. Η Γερμανία αναλαμβάνει θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο παρακολουθεί στενά την πορεία του κυπριακού.
“Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να έχει μία στενή συνεργασία και συνεννόηση μαζί μας”, είπε ο κ. Κυπριανού ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο. Απέδωσε το γερμανικό ενδιαφέρον όχι μόνο στην τουρκική πτυχή, αλλά και στην “προστιθέμενη αξία” που έχει η Κύπρος λόγω της γειτνίασης και των ειδικών σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής. Ιδίως μετά τη σύγκρουση της Τουρκίας με το Ισραήλ “η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους”, είπε ο κ. Κυπριανού. Ο κ. Βεστερβέλε τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΕ στις διαβουλεύσεις για το Μεσανατολικό, σημειώνοντας ότι παραμένει αμετάβλητη η άποψη του Βερολίνου “ότι οι εποικιστικές ενέργειες πρέπει να παγώσουν”.
Κατά την επίσκεψη του κ. Κυπριανού στο Βερολίνο συζητήθηκε και η προετοιμασία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Λευκωσία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τον Ιανουάριο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στην Κύπρο