Συγνώμη στον Κύπριο πολίτη για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο ζήτησε από τον κυπριακό λαό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Θεωρώ ότι οφείλω μια συγνώμη στον Κύπριο πολίτη, οφείλουμε ένα συγνώμη στον Κύπριο πολίτη γιατί για να φθάσει ο τόπος μας να βρίσκεται προ των εφιαλτικών διλημμάτων όλοι έχουμε το μερτικό της ευθύνης μας», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Λαϊκή Τράπεζα, λέγοντας ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης οι καταθέτες που έχουν πάνω από 100,000 ευρώ θα περιμένουν αρκετά χρόνια για να δουν ποιό ποσοστό από το υπόλοιπο των καταθέσεών τους θα εισπράξουν, το 30 το 40 το 50 ή το 60 %.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, αυτή η πολιτική απόφαση της «στήριξης αυτού του σκληρού νομοθετήματος» διασφαλίζει το 100% των καταθέσεων 361,000 καταθετών από τις 371,000 που είναι το σύνολο των καταθετών στην Λαϊκή Τράπεζα.
Όπως είπε, αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Λαϊκή ίσως σε ένα ή δύο χρόνια θα βρεθούν στην ανεργία. «Είναι τραγωδία, δεν έχω όμως λέξη να πω. Εάν απόψε συναισθανόμενοι τις δικές μας ευθύνες καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο, την Τρίτη 8,000 στο δίκτυο της Λαϊκής θα έχαναν τη δουλειά τους χωρίς να πάρουν ούτε τον μισθό του Μάρτη και οι 379000 καταθέτες δεν θα είχαν να πάρουν ένα ευρώ», πρόσθεσε.
Χαιρέτισε τη στάση αποχής του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι είναι στάση ευθύνης.
Ο κ. Νεοφύτου έκανε μια παράκληση προς τους συναδέλφους του ΑΚΕΛ «γιατί πιστώνω τη στάση ευθύνης τους». Όπως είπε, έχουν καταθέσει μια τροπολογία για ένα ευαίσθητο θέμα που όλους μας βρίσκει σύμφωνους στο να καλυφθούν και να στηριχθούν τα ταμεία προνοίας, τα συνταξιοδοτικά, επαγγελματικά, που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα.
Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή τη τροπολογία γιατί μπορεί να οδηγήσει την Τρίτη σε περιπέτειες τη Λαϊκή Τράπεζα και τους εργαζόμενους γιατί λέχθηκε από την Κεντρική και όσους παρευρέθηκαν στις συναντήσεις ότι δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όπως είπε, «ενημερώσαμε το συμβούλιο αρχηγών ότι καταβάλαμε προσπάθεια στο να πείσουμε για να υπάρξει αν είναι δυνατόν αύριο ένα ειδικό τέλος αλληλεγγύης, μικρό τέλος, ίσως και κάτω από 1% στο σύνολο των καταθέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα να καλύψουμε αυτά τα ταμεία γιατί όλοι έχουμε κοινωνικές ευαισθησίες».
«Όλοι μαζί αύριο ή την Κυριακή να βρούμε τη ρύθμιση να θωρακίσουμε αυτά τα ταμεία», κατέληξε.