Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, λέει ο Γ. Ντάιζελμπλουμ σε συνέντευξη του στο Reuters.
Και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα, συμπληρώνει.
“Αυτό που κάναμε χθες είναι αυτό που εγώ ονομάζω μείωση ρίσκου”, δηλώνει ο επικεφαλής του eurogroup. «Αν υπάρχει ρίσκο για μια τράπεζα η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι τι θα κάνετε εσεις της τράπεζας γι’ αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να την ανακεφαλαιοποιήσετε μόνοι σας; Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε με τους μετόχους και τους ομολογιούχους και θα τους ζητήσουμε να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Αν είναι αναγκαίο και στους μη ασφαλισμένους καταθέτες», δηλώνει.
Η απόφαση για την Κύπρο, σημειώνει το Reuters, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή από την έως τώρα στρατηγική της ευρωζώνης τα τρία χρόνια της κρίσης, αυτή της εμπλοκής των φορολογουμένων στην διάσωση τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών μέσα από προγράμματα διάσωσης.
Αυτή η διαδικασία, οι κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν το κόστος και να λειτουργούν ως τελευταίο καταφύγιο πρέπει να σταματήσει λέει ο Ολλανδός. Η πρόσφατη ηρεμία στις αγορές σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε την αλλαγή, υποστηρίζει παρότι παραδέχεται ότι υπάρχει ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα αναστάτωση στις αγορές.
«Αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιή, ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε: Κοίτα πήρες τα ρίσκα, πρέπει να τα αντιμετωπίσεις. Αν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, τότε δεν έπρεπε να τα πάρεις».