Η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει οικονομική ενίσχυση για τη διάσωση της Πομπηίας και άλλων ιστορικών μνημείων της ιταλικής χερσονήσου, αν η ιταλική κυβέρνηση της υποβάλει προτάσεις πριν από την άνοιξη, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από μια ανακατανομή πόρων από ένα πρόγραμμα για τον πολιτισμό στην Ιταλία, ύψους ενός δισ. ευρώ, δήλωσε ο Τον Βαν Λίεροπ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, που είναι αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική.
“Ένα δισεκατομύριο ευρώ δεν θα διατεθεί για αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους”, διευκρίνισε πάντως. Επειδή “κάποια από τα κονδύλια από το πρόγραμμα αυτό έχουν ήδη διατεθεί για πολλά έργα”, υπενθύμισε.
Η ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους που δεν έχουν ακόμη διατεθεί, για την σωτηρία χώρων που έχουν ιστορική αξία και “η Πομπηία είναι μία από τις περιοχές που μπορούν να περιληφθούν σε αυτήν την πιθανή αναδιαμόρφωση του προγράμματος”, δήλωσε.
“Θα πρέπει να δούμε τα ποσά που θα μπορούν να διατεθούν. Όλα θα εξαρτηθούν από τη φύση των έργων, και εναπόκειται στις ιταλικές αρχές να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις πριν την άνοιξη”, είπε. Τα χρήματα της ΕΕ θα μπορούσαν να καλύψουν το ήμισυ των χρηματοδοτικών αναγκών των έργων, αυτών, σημείωσε.
Η κατάρρευση της Schola Armaturarum” (Το Σπίτι των Μονομάχων) στις αρχές Νοεμβρίου, προκάλεσε ένα κύμα οργής και ανησυχίας στην Ιταλία σχετικά με τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς. Οι ανησυχίες αυξήθηκαν μετά την κατάρρευση αρκετών τοίχων, κυρίως ενός που προστάτευε το “Σπίτι του ηθικολόγου”.
Ο Πιερ Τζιοβάνι Γκούζο, διευθυντής επί 14 χρόνια του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, κατήγγειλε τις καταστροφικές συνέπειες των περικοπών στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό στην Ιταλία, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα το σταμάτημα των εργασιών συντήρησης.
Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές οι περικοπές από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ιταλία.
Η Πομπηία, που θάφτηκε κάτω από τη στάχτη από την έκρηξη του Βεζούβιου, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.χ. έχει ανασκαφεί συστηματικά από το 1860 και αποτελεί την καλύτερα διατηρημένη πόλη της ρωμαϊκής εποχής, και της τέχνης και του πολιτισμού της εποχής.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1997 και προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες.