Το έργο τους ξεκινούν αύριο οι δυο επιτροπές εμπειρογνωμόνων που όρισε ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ώστε να προταθούν προγραμματικές θέσεις κοινής αποδοχής για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η χώρα εδώ και περισσότερο από ένα μήνα μετά τις εκλογές παραμένει σε πολιτικό αδιέξοδο. Αντιδράσεις ωστόσο έχει προκαλέσει η απουσία γυναικών από τις δύο επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομικοί και συνταγματολόγοι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιταλού προέδρου, Πασκουάλε Κασέλα, απάντησε στις επικρίσεις αυτές με το επιχείρημα ότι “τα μέλη των επιτροπών αυτών επελέγησαν βάσει αντικειμενικών, όχι γενικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα καθήκοντα και αρμοδιότητές τους”.
Όσον αφορά το έργο των “επιτροπών σοφών”, οι πολιτικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκφράζουν σκεπτικισμό. “Πρέπει να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος”, τονίζει η Ντανιέλα Σαντανκέ, μέλος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
“Όλοι γνωρίζουν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάριο Μόντι δεν χαίρει της στήριξης του κοινοβουλίου, από τη στιγμή που δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το νέο σώμα που προέκυψε από τις εκλογές του Φεβρουαρίου”, επεσήμανε ο Σάντρο Μπόντι του PdL.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) επισήμως στηρίζει την προσπάθεια του Ναπολιτάνο αλλά ο δεύτερος γραμματέας του κόμματος Ντάριο Φραντσεσκίνι κατέστησε σαφές ότι “η λύση θα πρέπει να βρεθεί από το κοινοβούλιο και τον νέο πρόεδρο”.
“Η σύσταση της επιτροπής σοφών είναι συνέπεια ότι η βουλή και η γερουσία έχουν παραλύσει από μια σειρά αντεγκλήσεων. Μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά ένα κοινοβούλιο που γέμισε με στελέχη του Γκρίλο;” δήλωσε εκ μέρους της παράταξης του Μόντι ο Τζουλιάνο Κατσόλα.
Χθες ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, αναφερόμενος στις δυο επιτροπές υπογράμμισε ότι “η Δημοκρατία δεν χρειάζεται οικιακές βοηθούς”.