Καθοριστική για την έκβαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού αναμένεται να είναι η έκθεση που θα καταθέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο καθορισμός ημερομηνίας για μια νέα κοινή συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς τα τέλη Μαρτίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα συνεχιστούν να διεξάγονται στη Λευκωσία.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν θα πραγματοποιηθεί και πότε άλλη μια κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.
«Όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας στη Γενεύη ήταν αρκετά λεπτομερή. Δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε εκτός απ’ αυτά», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γ.Γ., Μάρτιν Νεσίρκι, επαναλαμβάνοντας ότι «ο Γ.Γ. είναι προσωπικά αναμεμειγμένος και θα παραμείνει προσωπικά αναμεμειγμένος. Αυτό είναι ένδειξη, όχι απλά της προσωπικής του εμπλοκής, αλλά και της δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν καθώς οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Και εδώ, πράγματι, είμαστε».
Ο κ. Νεσίρκι ανέφερε ότι «ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως οι δύο ηγέτες εργάστηκαν για να κινηθούν πιο κοντά μέσω ενός ευρύτερου πλαισίου γεφυρωτικών προτάσεων. Πέραν τούτου, είπε ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά πάνω στα εκκρεμούντα σημαντικά θέματα. Ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις σε μία σειρά επιπρόσθετων συναντήσεων τις προσεχείς εβδομάδες και υποσχέθηκε ότι θα είναι στη διάθεσή τους ξανά σύντομα».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι «ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε ότι οι ηγέτες κατόρθωσαν να εργαστούν και με επανειλημμένες συναντήσεις να έλθουν πιο κοντά σε ορισμένες πτυχές κι αυτός είναι ο λόγος που τονίζει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο έργο, ιδιαίτερα πάνω σε ορισμένα εκκρεμούντα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού».
Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι «η διαδικασία είναι σημαντική για το λαό της Κύπρου, γιατί θα κερδίσει σημαντικά από μία λύση στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα».