Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου συναντώνται σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, όπου θα διαπραγματευθούν μία συμφωνία με στόχο την επίλυση της πολυετούς διένεξης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στον πυρήνα των συνομιλιών – όπως σημειώνει η Deutsche Welle – βρίσκεται η κατάσταση της σερβικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από Αλβανούς. Οι δύο πλευρές διατηρούν σκληρή στάση εν όψει της συνάντησης. Αν κατορθώσουν, ωστόσο, να καταλήξουν σε συμφωνία, οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να επισπεύσουν τη διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών -και ειδικά της Σερβίας- με την ΕΕ.
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου δεν ήταν ποτέ τόσο διαιρεμένοι όσο σήμερα. Σε αντίθεση με το ένα τρίτο που ζει στον βόρειο θύλακα της χώρας, οι υπόλοιποι Σέρβοι, περίπου 100.000, επιδιώκουν συνεργασία με την κυβέρνηση των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στο ανεξάρτητο πλέον Κοσσυφοπέδιο. Αισθάνονται ξεχασμένοι και παραμελημένοι από το Βελιγράδι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι για την σερβική κυβέρνηση μόνο οι Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου είναι σημαντικοί.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου κατοικεί νότια του ποταμού Ίμπαρ. Αν και έχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις εδώ και οκτώ χρόνια λαμβάνουν μέρος σε τοπικές και βουλευτικές εκλογές. Τα σερβικά κόμματα διαθέτουν σήμερα 15 βουλευτές στο κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου. Το σερβικό Κόμμα των Φιλελευθέρων αποτελεί επίσης μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού και αριθμεί τρεις από τους 19 υπουργούς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι.
Το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου παρέχει ειδική δυνατότητα εκπροσώπησης στις μειονότητες. Από ένα σύνολο 120 εδρών στο κοινοβούλιο, προορίζονται για τις μειονότητες 20 έδρες, εκ των οποίων οι δέκα για τους Σέρβους.
Στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της χώρας οι Σέρβοι έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία.
Από το τέλος του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου, το 1999, περίπου 7 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει από τη Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο. Πολλά από αυτά προορίζονταν για τη δημιουργία παράλληλων με τις κοσοβάρικες υποδομών στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις Βρυξέλλες στα μέσα Απριλίου.
Από τις Βρυξέλλες έχει επανειλημμένως ξεκαθαριστεί ότι χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι αδύνατη μία ουσιαστική προσέγγιση των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.