«Δεν είμαστε απόλυτοι στο θέμα της εξόδου από το ευρώ. Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι. Χρειάζεται σοβαρή μελέτη και σχεδιασμός», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ.
Μία ημέρα μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σημειώνει ότι εκείνο, στο οποίο είχε καταλήξει τον περασμένο Νοέμβριο ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, «ήταν πολύ διαφορετικό».
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ και ο κ. Χριστόφιας ήταν συνεπείς σε εκείνα που είχαν προαποφασίσει με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. «Όλοι συμφωνούσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει ”κούρεμα” στις καταθέσεις, γιατί θα ήταν η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Τα ίδια και με μεγαλύτερη ένταση έλεγε και ο κ. Αναστασιάδης, όμως φαίνεται ότι δεν τα εννοούσε, γιατί με την πρώτη πίεση εγκατέλειψε τις θέσεις του», υποστηρίζει.
Αναφερόμενος στον κύπριο πρόεδρο, επισημαίνει ότι είχε να αντιμετωπίσει το Eurogroup, την Γερμανία και το ΔΝΤ, που ήταν αποφασισμένοι, όπως επισημαίνει, να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις. «Το μεγαλύτερο του λάθος είναι ότι προεκλογικά δεν εκτίμησε σωστά όλα αυτά τα δεδομένα», παρατηρεί και υποστηρίζει: «Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι, συναντώντας την αντίδραση Χριστόφια στις επιλογές τους, ανέμεναν την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη για να τις προωθήσουν».
Στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης, αναφέρει ο κ. Κυπριανού, «πήγε απροετοίμαστος και υποχώρησε στα εκβιαστικά τους διλήμματα με τη μεγαλύτερη ευκολία». Επίσης, υποστηρίζει ότι ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να πει: «εκλέχθηκα, πριν 15 μέρες, οι θέσεις που μου θέτετε ήταν προεκλογικά προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα έχω πρόβλημα, αφήστε με να διαβουλευτώ με τα κόμματα, αντί τούτου επέλεξε τα εκβιαστικά διλήμματα».
Για τη στάση, τέλος, της Μόσχας, η οποία δεν βοήθησε τον τέως πρόεδρο Χριστόφια με την παροχή δανείου πέντε δισ. ευρώ για να αποφευχθεί η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τονίζει: «Να έχουμε υπόψη ότι ζούμε σε ένα κόσμο συγκρουόμενων συμφερόντων και σίγουρα η Ρωσία έχει συμφέροντα, που εξυπηρετούνται μέσα από την αναβάθμιση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».