Η κυβέρνηση της Ισπανίας κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα σήμερα Πέμπτη για την αύξηση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης για την πλειοψηφία των εργαζομένων, εξέλιξη την οποία αναλυτές χαρακτήρισαν «νίκη» για τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο ο οποίος πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα.
Το ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότηση θα αυξηθεί στα 67 έτη και θα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η Ισπανία γίνεται, έτσι, η τελευταία χώρα της ΕΕ που προωθεί μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό της σύστημα, με τη «γήρανση του πληθυσμού» και την υπογεννητικότητα να αναφέρονται συχνά ως αιτίες που τα συστήματα πρόνοιας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η μεταρρύθμιση δεν αναμένεται να έχει συνέπειες για τα δημοσιονομικά της Ισπανίας πριν το 2015, αλλά είχε θεωρηθεί ως «κλειδί» από αναλυτές ώστε η κυβέρνηση να δείξει στους «επενδυτές» ότι εννοεί σοβαρά να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές ώστε να αναζωογονήσει την εύθραυστη οικονομία της και να αποφύγει την υπαγωγή της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
«Χρειάζεται να δούμε εάν και κατά πόσον η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας θα πείσει τις αγορές ότι επαρκεί. Δεν είναι όσο επείγον είναι άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι μολαταύτα σημαντικό για την αξιοπιστία μας στις αγορές», δήλωσε οικονομολόγος στην Μαδρίτη που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι συντάξεις ενδέχεται να φθάσουν το 14% των δημοσίων δαπανών από το 2040-2050, από 9% το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η περυσινή χρονιά ήταν η πρώτη που το ασφαλιστικό σύστημα της Ισπανίας δεν παρουσίασε πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προώθησε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό το Νοέμβριο αυξάνοντας το ηλικιακό όριο για τη συνταξιοδότηση στα 62, παρά τις αντιδράσεις και τις μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις.
Η συμφωνία στην Ισπανία ενδέχεται, σύμφωνα με αναλυτές, να ανοίξει το δρόμο και για άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις, όπως το να γίνουν «λιγότερο άκαμπτες» οι συλλογικές συμβάσεις. Δύο μεγάλα ισπανικά συνδικάτα, το UGT και το CCOO, συμφώνησαν στην μεταρρύθμιση.
Στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήριζαν την μεταρρύθμιση «ασφαλή, ισορροπημένη, φιλόδοξη και αξιόπιστη».
Ωστόσο ήδη βρίσκονταν σήμερα σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις εναντίον της μεταρρύθμισης σε Καταλονία, Γαλικία και Χώρα των Βάσκων.
Βάσει του νέου συστήματος, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013, θα προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν ήδη καταβάλει εισφορές για 38,5 χρόνια θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 65.
Σύμφωνα με την Ισπανική εθνική στατιστική υπηρεσία, ο αριθμός των Ισπανών άνω των 64 θα διπλασιαστεί, φθάνοντας το 30% του συνόλου του πληθυσμού, ως το 2049.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και κατόπιν να κατατεθεί στη Βουλή. Ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί ο Θαπατέρο σχεδιάζει να το θέσει σε εφαρμογή εκδίδοντας διατάγματα με το επιχείρημα ότι είναι κρίσιμο για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.