Το “ισχυρό μήνυμα” για το ευρώ, που θέλησε να δώσει από το Νταβός ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη σημερινή παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ, σχολίασε με δηλώσεις της στο γαλλικό ραδιόφωνο BFM η Γαλλίδα υπουργός οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την υπουργό, δύο ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε με ιδιαίτερη ένταση για το ευρώ, στέλνοντας “ισχυρό μήνυμα στις αγορές που είχαν άλλωστε θετική αντίδραση”. Εξήγησε:
“Μπροστά σε ένα διεθνές ακροατήριο, ήταν πραγματικά σημαντικό για τον πρόεδρο να υπενθυμίσει τις θεμελιώδεις έννοιες της Ευρώπης και του ευρώ. Εξήγησε ότι 17 κράτη-μέλη αποφάσισαν να ενωθούν γύρω από ένα νόμισμα και αυτό γιατί έζησαν πολλούς πολέμους στο παρελθόν και αποφάσισαν να μην ανεχθούν διαφωνίες στα νομίσματα. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε βιώσει αυτό το παρελθόν και το ξέρουμε, οι Ινδοί όμως, οι Κινέζοι, οι Ινδονήσιοι δεν είναι σίγουρο ότι έχουν τόσο σαφή γνώση”.
Ο δεύτερος λόγος που έσπρωξε τον Νικολά Σαρκοζί να υπεραμυνθεί του ευρώ είναι, σύμφωνα πάντα με την υπουργό, το ότι “είναι αγανακτισμένος” όπως άλλωστε και η ίδια, “για όσα γράφονται και λέγονται γύρω από το ευρώ: Εάν θα επιζήσει, εάν θα καταρρεύσει, εάν η Γερμανία συμφωνεί, εάν η Γαλλία το υποστηρίζει”.
Έτσι ο γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία μπρος στο διεθνές ακροατήριο να επιβεβαιώσει με ιδιαίτερα ισχυρό τρόπο ότι “η Γαλλία και η Γερμανία έχουν από κοινού δεσμευθεί ότι το ευρώ είναι το κοινό νόμισμα και ότι δεν θα το αφήσουν ποτέ, μα ποτέ να καταρρεύσει”.
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη “ποτέ”, ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για τους επενδυτές για τις αγορές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για φαντασίες ότι θα εγκαταλειφθεί το ευρώ.
Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την έννοια της “ταυτότητας” σε σχέση με το ευρώ, συσχετισμό που έχει προκαλέσει μια σχετική έκπληξη στο Παρίσι, η υπουργός έδωσε τη δική της ανάλυση:
“Καθορίζουμε την ταυτότητά μας γύρω από μια σειρά παραγόντων όπως η γλώσσα, η πολιτιστική παράδοση, η ιστορία αλλά και το συνάλλαγμα που μας είναι κοινό.
»Το γεγονός ότι περνάμε από την μια χώρα στην άλλη και έχουμε το ίδιο εργαλείο στις συναλλαγές μας, το οποίο και εμπιστευόμαστε, αποτελεί ένα από τα στοχεία της ταυτοποίησής μας” δήλωσε.
Στο ερώτημα τέλος εάν τα ευρωομόλογα θα είναι το επόμενο βήμα και το προσεχές κοινό εργαλείο, η υπουργός απάντησε:
“Θα είναι το επόμενο βήμα, αφού όμως προηγούμενα δημιουργήσουμε μια οικονομική κυβέρνηση στην ευρωζώνη, με αποστολή την καλύτερη ενσωμάτωση και τον καλύτερο σεβασμό των πολιτικών μας, καθώς και την εφαρμογή κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται. Όταν οργανώσουμε όλα αυτά και εφ’ όσον μπουν σε λειτουργία, τότε μπορούμε να μιλούμε για ευρωομόλογα, αλλά όχι πριν”, κατέληξε η υπουργός.