Ισχυρά μέτρα ασφαλείας με 4.000 αστυνομικούς, καθώς αναμένονται διαμαρτυρίες
Το ύστατο χαίρε είναι πια γεγονός στην πιο εμβληματική προσωπικότητα που κυβέρνησε τη Βρετανία από την εποχή του Τσόρτσιλ: η Μάργκαρετ Θάτσερ κηδεύεται την Τετάρτη στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, σε μία τελετή κλειστή στο κοινό και με υψηλούς προσκεκλημένους στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου.
Η στρατιωτική πομπή θα περάσει από μεγάλο μέρος της πόλης υπό ισχυρά αστυνομικά μέτρα, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ αναμένει ορισμένες μικρές διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το φέρετρο θα μεταφερθεί στον Σέιντ Κλέμεντ Ντέινς, από όπου και θα το παραλάβει άμαξα μέχρι τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Εκεί θα αποχαιρετήσουν για πάντα τη «Σιδηρά Κυρία» περίπου 2.300 καλεσμένοι, από 170 χώρες.
Στην ίδια την πομπή παίρνουν μέρος πάνω από 700 στρατιώτες, ναύτες και μέλη της αεροπορίας ενώ για την ασφάλεια των εκδηλώσεων βρίσκονται επί ποδός περίπου 4.000 αστυνομικοί.
Ο πομπώδης χαρακτήρας της τελετής συμπληρώνεται από τις διαδηλώσεις που γίνονται σποραδικά τις τελευταίες ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα, εναντίον της κληρονομιάς της Θάτσερ η οποία αποχαιρετά τους Βρετανούς όπως και στη ζωή: Προκαλώντας αμφιθυμία.
Την Τετάρτη, οι βρετανικές Αρχές ανέφεραν ότι «μικρός αριθμός πολιτών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις» στο περιθώριο της κηδείας.
Κηδεία με κόστος – σκάνδαλο
Περίπου 10 εκατ. στερλίνες εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στη Βρετανία η κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Τα έξοδα της κηδείας με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αληθινό Γαλάζιο» έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, ακόμη και από μέλη των Συντηρητικών.
Ο υπουργός Φράνσις Μοντ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την οργάνωση της κηδείας, δέχεται σφοδρές επικρίσεις ότι προσπαθεί να αποκρύψει τις συνολικές δαπάνες, αφού έχει πει ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στο κόστος τα έξοδα παραστάσεως των ενστόλων.
Με ιδιαίτερο τρόπο σχολιάζει το υψηλό κόστος της κηδείας η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Παρουσιάζει 23 διαφορετικούς τρόπους που μπορεί να δαπανήσει κανείς το υπέρογκο ποσό των 10 εκατ. στερλινών.
Η λίστα που παραθέτει ο Guardian, στο σχετικό δημοσίευμα, αναφέρει – μεταξύ άλλων – ότι με 10 εκατ. στερλίνες μπορεί κανείς στη Βρετανία να πληρώσει:
– Κρατικά έξοδα κηδειών για 11.111 απόρους (900 στερλίνες δαπανά η Βρετανία για κάθε κηδεία)
– Εβδομαδιαία επιδόματα για 177.777 ανέργους (56,25 στερλίνες έκαστος)
– Ετήσια δίδακτρα για 1.199 σπουδαστές (8.338 στερλίνες έκαστος, κατά μέσο όρο)
– Μισθούς 322 νοσοκόμων για ένα χρόνο (αφού ο μέσος ετήσιος μισθός είναι στις 31.095 στερλίνες)
– Μισθούς 272 καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για ένα χρόνο (μέσος ετήσιος μισθός: 36.789 στερλίνες)
– Μισθούς 320 αρχιπυροσβεστών (μέσος ετήσιος μισθός: 31.258 στερλίνες)
– Κρατικές εισφορές για τρεις μήνες στη βασιλική οικογένεια, η οποία στοιχίζει στη Βρετανία 32 εκατ. στερλίνες ετησίως)
– Λογαριασμούς 7.042 νοικοκυριών για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ( κατά μέσο όρο 1.420 στερλίνες ανά νοικοκυριό το χρόνο)
– Λογαριασμούς 25.773 νοικοκυριών για ύδρευση (388 στερλίνες για κάθε νοικοκυριό ετησίως)
– Ετήσιο κόστος λειτουργίας για 44 βιβλιοθήκες (963.284.000 δαπανήθηκαν για βιβλιοθήκες στη Βρετανία την περίοδο 2011-2012)
– Εξωτερική βοήθεια στο Ιράκ για δύο χρόνια (Η Βρετανία δαπανά 5 εκατ. στερλίνες το χρόνο)
– Δύο λίτρα γάλα για να πιουν όλοι οι κάτοικοι του Λονδίνου, δηλαδή 8.019.939 λίτρα
– 400 τσάντες Asprey ‘Margaret Thatcher’ ( Η τσάντα της πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 25.000 στερλινών)