Την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ επανήλθε σε τροχιά υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδιάμεση έκθεση προόδου που συνέταξε.
Σημειώνει πάντως ότι η βαλκανική χώρα θα πρέπει να ξεπεράσει τελείως την πολιτική κρίση προκειμένου να διατηρήσει τη θετική αυτή τάση.
Στο παρελθόν είχε συμφωνηθεί να εξεταστεί τον Ιούνιο το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά οι πολιτικές εντάσεις στη χώρα απείλησαν προς στιγμήν την ευρωπαϊκή της πορεία.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, η έκθεση δείχνει ότι η πολιτική κρίση μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012 δεν απέτρεψε την πρόοδο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την Ε.Ε.. Διεμήνυσε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο europa.eu, ο Φούλε ζητεί από την ΠΓΔΜ τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου 2012 και την υπογραφή του διακομματικού Μνημονίου Κατανόησης (στο οποίο θα εκφράζεται η βούληση όλων των πλευρών για συνεργασία με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας), καθώς και την επανέναρξη του διαλόγου με τους δημοσιογράφους.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις o ευρωπαίος επίτροπος είπε πως στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης σημειώνεται ότι «οι σχέσεις με τους γείτονες παρέμειναν καλές και έχουν γίνει βήματα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα».
Σημείωσε ακόμη πως οι επίσημες συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πήραν νέα ώθηση κατά την υπό εξέταση περίοδο.
«Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κατέθεσε νέα πρόταση, την περασμένη εβδομάδα, σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των δύο χωρών (σ.σ. τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι) κι ελπίζουμε πως αυτή θα οδηγήσει σε συμφωνία», πρόσθεσε.